Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ev sahipliÄŸinde gerçekleÅŸtirilen toplantıda bir araya gelen inÅŸaat sektörü temsilcileri deprem tehlikesine karşı kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlanması için “Yarısı Bizden” desteÄŸinin Bursa’da da uygulanmasını talep ediyor.
İkamet amaçlı konut inşaatları sektörü temsilcilerinin yer aldığı BTSO 23’üncü Meslek Komitesi’nin Genişletilmiş Sektörel Analiz Toplantısı Oda Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu ile meclis ve komite üyelerinin yanı sıra akademik oda başkanları, üniversite ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı. Toplantıda Rising City Yapı ve Yaşam Fuarı ile Dirençli Kentler Zirvesi başta olmak üzere inşaat sektörüne yönelik hayata geçirilen projeler ve hedeflenen çalışmalar ele alındı. Ayrıca arsa üretiminde yaşanan sorunlar, kentsel dönüşüm, ruhsatlandırma süreçleri, nitelikli iş gücü eksikliği ve maliyet artışları gibi sektörün gündemindeki öncelikli konular ve çözüm önerileri değerlendirildi.
Toplantının açılışında konuÅŸan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Åženocak, Rising City Yapı ve YaÅŸam Fuarı ile Dirençli Kentler Zirvesi’nin sektöre önemli katkılar sunduÄŸunu belirtti. Åženocak, “Sektörümüze ivme kazandırmak amacıyla hayata geçirdiÄŸimiz fuarımız, 5 bin metrekarelik bir alanda 40’a yakın firmamızı, 16 ülkeden gelen 200’ü aÅŸkın yabancı alıcıyla bir araya getirdi. Firmalarımız, 15 bin ziyaretçinin katıldığı fuarda en yeni projelerini sergiledi. Bu buluÅŸmalar, sektörümüze moral kaynağı oluyor, geleceÄŸe dönük güçlü iÅŸ birliklerinin ilk adımları da bu platformlarda atılıyor. İnÅŸallah, bu baÅŸarının ardından, gelecek yıl 23-26 Nisan tarihlerinde çok daha güçlü bir içerikle yolumuza devam edeceÄŸiz.” dedi.
Şenocak, Bursa Business School’da bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Dirençli Kentler Zirvesi’nin de sektörün vizyonunu ileriye taşıyan, çok önemli başlıklarda fikir alışverişine imkân tanıyan bir etkinlik olduğunu belirtti.
Bursa’nın sanayi altyapısı ve giriÅŸimcilik potansiyeliyle Türkiye ekonomisine yön verdiÄŸini söyleyen Åženocak, buna raÄŸmen dönüşüm konusunda atılması gereken önemli adımlar bulunduÄŸuna dikkat çekti. Kent merkezinde sıkışmış durumda faaliyet gösteren 8 bini aÅŸkın sanayi iÅŸletmesinin hem üretim kapasitesini hem de yaÅŸam kalitesini olumsuz etkilediÄŸini söyleyen Åženocak, “Deprem kuÅŸağında yer alan Bursa’da yapı stokunun önemli bir bölümü artık yorulmuÅŸ durumda. Bu nedenle daha fazla vakit kaybetmeden konut ve sanayi alanlarının birlikte ele alınacağı bütüncül bir dönüşüm planına ihtiyacımız var” dedi.
Yüksek faiz oranları ve finansmana eriÅŸimdeki zorluklara raÄŸmen sektörün dinamizmini koruduÄŸunu belirten Åženocak, Türkiye’de konut sahipliÄŸinin hâlâ düşük seviyelerde olduÄŸunu, kentsel dönüşüm ihtiyacının ise giderek arttığını söyledi. Bu süreçte kamunun, özel sektörün ve finans kuruluÅŸlarının iÅŸ birliÄŸiyle hareket etmesi gerektiÄŸini kaydeden Åženocak, “Ortaya konacak vizyoner projeler sadece bugünü deÄŸil, geleceÄŸin kentlerini de ÅŸekillendirecek” ifadelerini kullandı.
BTSO İnÅŸaat Konseyi BaÅŸkanı Ali TuÄŸcu, tüm sektörlerde olduÄŸu gibi inÅŸaat sektörünün de zor bir süreçten geçtiÄŸini söyledi. İnÅŸaat ve gayrimenkulün doÄŸası gereÄŸi krizlere karşı daha hassas olduÄŸunu belirten TuÄŸcu, “Sektörümüz krizlerden hızlı ÅŸekilde etkileniyor ancak toparlanması zaman alıyor.” dedi. Nisan ayında açıklanan konut satış rakamlarının genel olarak olumlu görünse de toplam satışlar içinde birinci el konutların payının yüzde 29 seviyesinde kaldığını belirten TuÄŸcu, “Bu tablo, hem maliyetlerde hem satışta ciddi bir krizin yaÅŸandığını gösteriyor. Bu dönemde birlik ve beraberlik içinde hareket etmek çok önemli.” ifadelerini kullandı.
“Bursa, Aktif Fay Hatlarının Åžehir Merkezinden GeçtiÄŸi Bir Kent”
Ali TuÄŸcu, Konsey olarak ortak aklın rehberliÄŸinde çalışmalar gerçekleÅŸtirdiklerini söyledi. Son 3 dönemdir kentsel dönüşüm üzerinde durduklarını belirten TuÄŸcu, “Bursa, aktif fay hatlarının ÅŸehir merkezinden geçtiÄŸi bir kent. Bursa’da kentsel dönüşüm diÄŸer birçok ÅŸehirden daha büyük önem arz ediyor. Bu çerçevede ‘Yarısı Bizden’ kampanyasının İstanbul’da olduÄŸu gibi Bursa’da da hayata geçirilmesi gerekiyor. Geçen ay Uludağ’da ağırladığımız Çevre, Åžehircilik ve İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanımız Sayın Murat Kurum’a da konudaki taleplerimizi ilettik.” dedi.
Tuğcu, kentsel dönüşümdeki yol haritası konusunda Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile görüştüklerini de söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nde alınan meclis kararları ile Bursa’da kentsel dönüşümün yeniden ivme kazanmasının mümkün gözükmediğini belirten Tuğcu, bu konuda girişimlerde bulunduklarını ifade etti.
BTSO Meclis Üyesi Åžeref Demir, inÅŸaat ve gayrimenkul sektörünün Türkiye ekonomisindeki stratejik konumuna dikkat çekti. Demir, sektörün yaklaşık 250 alt sektörü etkilediÄŸini belirterek, 57 bini aÅŸkın üyesi bulunan BTSO’nun sektörel sorunları yakından takip ettiÄŸini ve ilgili mercilere düzenli olarak ilettiÄŸini aktardı. Åžeref Demir, sektörün temel sorunlarından biri olarak arsa sıkıntısını gösterdi. “Bizim en büyük kanayan yaramız arsa” diyen Demir, arsanın imara açıldığı ilk andan itibaren sürecin tamamında ciddi sorunlarla karşılaÅŸtıklarını, bu konuda Çevre, Åžehircilik ve İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanı Murat Kurum’a kapsamlı bir dosya sunduklarını söyledi. Yakın zaman önce Bakan Murat Kurum’un Bursa’ya yaptığı ziyarete deÄŸinen Demir, “Sayın Bakanımız kentsel dönüşüm konusunda çok kararlı bir yaklaşım sergiledi. Bursa’da Sayın Valimizin gözetiminde bir komisyon kurulması ve konunun siyaset üstü bir yaklaşımla ele alınarak çözüme kavuÅŸturulacağına dair umut veren açıklamalar yaptı” ifadelerini kullandı.
Arsa sıkıntısını çözmek adına organize konut bölgeleri oluÅŸturulması yönünde çalışmalar yürüttüklerini açıklayan Demir, Bursa’nın deprem riski açısından da kritik bir bölgede yer aldığına iÅŸaret etti. Åžeref Demir, “Toplam konut sayısı İstanbul kadar yüksek olmasa da Bursa deprem riski açısından daha ciddi bir konumda. Bu nedenle kentsel dönüşüm ve yapılaÅŸma politikalarında Bursa’nın öncelikli illerden biri olarak ele alınması gerekiyor. Yarısı Bizden ve buna benzer imkanların Bursa’ya da saÄŸlanmasını talep ediyoruz” diye konuÅŸtu.
BTSO 23. Meslek Komitesi BaÅŸkanı Levent Bilek, sektörün birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesinin önemine vurgu yaptı. Sektöre iliÅŸkin bazı rakamsal veriler paylaÅŸan Bilek, “Türk yatırımcılar her yıl yurt dışında yaklaşık 8 milyar dolarlık yatırım gerçekleÅŸtiriyor. Bu yatırımların büyük genelini konut ve gayrimenkul oluÅŸturuyor. Burada birçok inÅŸaat ve proje yapılırken, yurt dışına neden yatırım yapılıyor bunun iyi analiz edilmesi gerekiyor.” dedi. Bilek ayrıca Dirençli Kentler Zirvesi ve Rising City Yapı ve YaÅŸam Fuarı’na katkı saÄŸlayan paydaÅŸlara teÅŸekkür etti.
Toplantı sektör temsilcilerinin talep ve önerilerini aktarmasıyla sona erdi.

Yorumlar (0)