Gülümsemenin psikolojik etkileri nelerdir?
İSTANBUL (İGFA) -
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, son bilimsel araştırmaların yağlı diyetlerin meme kanseri üzerindeki etkilerini ortaya koyduğunu belirtti.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, son bilimsel araştırmaların yağlı diyetlerin meme kanseri üzerindeki etkilerini ortaya koyduğunu belirtti. Özellikle obezite ve yüksek yağlı beslenmenin, meme kanserinin metastaz sürecini hızlandırabileceğine dair yeni bulguların elde edildiğini söyledi.
Prof. Dr. Coşkun, İspanyol Ulusal Kanser Araştırma Merkezi’nde yapılan ve Nature Communications dergisinde yayımlanan bir araştırmayı gündeme getirdi. Araştırma, üçlü negatif meme kanseri tanısı konmuş fareler üzerinde yapılmış ve yüksek yağlı diyetin akciğer metastazlarını artıran mekanizmaları aktive ettiği ortaya konmuş.
“Obezitenin meme kanseri riskini artırdığı zaten biliniyor. Ancak bu artışın mekanizması henüz netleşmemişti. Yeni araştırma, yüksek yağlı diyetle beslenen farelerde trombosit aktivitesinin ve kan pıhtılaşmasının arttığını, ayrıca fibronektin adlı proteinin aktive olduğunu gösterdi. Bu süreçlerin metastaz oluşumuna katkı sağladığı belirlendi,” diyen Prof. Dr. Coşkun, bu bulguların diyetteki değişikliklerle metastazların azaltılabileceğini de ortaya koydu.
Araştırmanın sonuçlarına göre, yüksek yağlı diyetten vazgeçilmesi ve kilo kaybı sağlanmasıyla birlikte trombosit aktivitesi ve pıhtılaşma seviyelerinin normale döndüğü, bunun da metastazları azalttığı görüldü. Ayrıca, yüksek yağla beslenen farelerde tümör hücrelerinin kan dolaşımına girmesiyle birlikte daha fazla trombosit ile çevrelendiği gözlemlendi. Ancak, diyete yapılan müdahaleyle bu durum tersine çevrilebildi.
Prof. Dr. Coşkun, çalışmanın deneysel bir modelde yapıldığını ancak meme kanserinin metastaz yapma mekanizmalarını anlamak adına önemli bir adım olduğunu belirtti. “Bu bulgular, diyet müdahalelerinin ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının, kanserin yayılma riskini azaltabileceğini gösteriyor,” dedi. İnsanlar üzerinde yapılacak çalışmaların bu bulguları daha da netleştireceğine dikkat çeken Coşkun, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin kanser tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı.
s
Kaynak: Haber Merkezi
Gölcük Belediyesi tarafından düzenlenen "Erken Teşhis Hayat Kurtarır" adlı panelde vatandaşlar, kanser eğitimi ve sağlık okuryazarlığı konularında bilgilendirildi.
Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, kadınların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak ve erken teşhisi teşvik etmek amacıyla İlçe Sağlık Müdürlüğü ile protokol imzaladı.
İnsan sağlığının önemli bir parçası olan, çok sık rastlanan sindirim sistemi hastalıkları konusunda yeni gelişmelerin ele alınacağı ve Muğla’da ilk defa bu ölçekte düzenlenen ‘Bağırsak Okulu Hastalıkları’ 25-27 Nisan tarihleri...