Bölgesel kalkınmayı çevresel sürdürülebilirlikle buluşturmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, Dünya Bankası iş birliğinde 400 milyon dolar bütçeli Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SoGreen) hayata geçiriliyor.
Ülke genelinde kalkınma ajanslarının uygulayıcı olarak yer alacağı SoGreen Projesi; kadınlar ve gençler başta olmak üzere kırılgan grupların ekonomik hayata katılımını artırmayı, yeşil geçim kaynakları oluşturmayı ve sosyal kapsayıcılığı sağlamayı amaçlıyor. Proje ile istihdam olanakları artırılarak sosyal kapsayıcılık güçlendirilecek. Projenin tanıtım töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez’in katılımıyla, Ankara gerçekleştirildi.
Törene, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek ile 26 kalkınma ajansının genel sekreteri ve ajans personeli de katıldı. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nı (OKA) temsilen törende Genel Sekreter Mehlika Dicle, Rekabetçi Ekonomi ve Dönüşüm Birim Başkanı Fatih Ege ve Çorum Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Tuğba Purtul Kılıç yer aldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bölgesel kalkınmayı çevresel sürdürülebilirlikle buluÅŸturmak üzere Dünya Bankası iÅŸ birliÄŸinde 400 milyon dolar bütçeli Türkiye Sosyal Kapsayıcı YeÅŸil GeçiÅŸ Projesini (SoGreen) hayata geçirdiklerini söyleyerek, “Kalkınma Ajanslarımızın uygulayıcı olarak yer alacağı SoGreen Projesiyle sosyal kapsayıcı yeÅŸil dönüşüm temalı proje ve programları desteklemeyi, özellikle kadınlar ve gençler baÅŸta olmak üzere kırılgan grupların ekonomik hayata katılımını artırmayı, yeÅŸil geçim kaynakları oluÅŸturmayı ve sosyal kapsayıcılığı saÄŸlamayı amaçlıyoruz” dedi.
Bakan Kacır, törende yaptığı konuşmada iklim krizinin aciliyeti karşısında, çözümün paydaşı olabilecek aktörler olarak daha etkili politikalar izlemek, iddialı hedefler belirlemek ve uygulanabilir çözümler üretmek zorunda olduklarını ifade etti.
Türkiye olarak iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadeleye yönelik küresel düzeyde atılan yapıcı adımların her daim destekçisi olduklarını hatırlatan Kacır konuÅŸmasında; “İklim deÄŸiÅŸikliÄŸine karşı verdiÄŸimiz mücadelenin önemli bir göstergesi olarak Paris AnlaÅŸması’nı onayladık. 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefimizi ilan ettik. Sayın Emine ErdoÄŸan Hanımefendi öncüllüğünde hayata geçirilen “Sıfır Atık” gibi projelerle, uluslararası çevre giriÅŸimlerinin hayata geçirilmesine öncülük ediyoruz. Kalkınma önceliklerimiz doÄŸrultusunda; ekonomimizin tüm sektörlerinde yeÅŸil dönüşümü saÄŸlayacak çalışmaları, kamu kurumlarının koordinasyonu ve iÅŸ birliÄŸinde hayata geçiriyoruz” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen proje ve desteklerle ilgili bilgi veren Bakan Kacır, Yerel Kalkınma Hamlesi doğrultusunda; yeşil dönüşümü, ekonomik refahın ülke geneline dengeli yayılması için önemli bir fırsat olarak değerlendirdiklerinin ve kalkınma ajanslarının bu anlayışla, 81 ilde yerel potansiyeli harekete geçirdiğinin altını çizdi.
Sayın Kacır, 2024-2028 Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisinde; kaynak verimliliği ve döngüsel ekonomi uygulamalarının yaygınlaştırılmasını, yeşil işlerin ve girişimlerin desteklenmesini ve mavi büyümeye yönelik potansiyellerin değerlendirilmesini öncelikler olarak belirlediklerini de vurguladı.
Haziran ayında çağrılara çıkılacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır toplantıda, “Kapsayıcı ve YeÅŸil Yatırımların ve GiriÅŸimciliÄŸin Desteklenmesi, Kapsayıcı ve YeÅŸil Topluluk Ekonomik Tesisleri, Proje Yönetimi ve Kapasite GeliÅŸtirme, Åžarta BaÄŸlı Acil Durum Müdahale” olarak dört ana bileÅŸenden oluÅŸan Türkiye Sosyal Kapsayıcı YeÅŸil GeçiÅŸ Projesinin (SOGreen) ilk fazında yaklaşık 1 milyar TL’lik hızlandırma desteÄŸini mikro ve küçük iÅŸletmeler ile kooperatif ve birliklerin kullanımına sunmak üzere Haziran ayında çaÄŸrılara çıkılacağının müjdesini verdi.
Bütüncül Bir Dönüşüm Adımı
Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek de, Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi’nin çevre, ekonomi ve toplumsal eşitliği aynı çatı altında buluşturan bütüncül dönüşüm adımı olduğuna dikkati çekti.
ÅžimÅŸek, ÅŸu ifadeleri kullandı: “Projemizi tasarlarken 3 temel gerçeÄŸi göz önünde bulundurduk. Birincisi, Türkiye iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerini en yoÄŸun yaÅŸayan ülkelerden biri. Bu nedenle yerelden baÅŸlayarak etkili adımlar atmak zorundayız. İkincisi, Avrupa YeÅŸil Mutabakatı ve sınırda karbon düzenlemesi gibi politikalar ihracatımızı ve rekabet gücümüzü doÄŸrudan etkiliyor. Üçüncüsü, bölgeler arasında kaynaklar, üretim yapısı ve sosyal koÅŸullar farklı. Bu farklar yeÅŸil dönüşümün herkesi aynı ÅŸekilde etkilemeyeceÄŸini ve kapsayıcı politikaların ÅŸart olduÄŸunu gösteriyor. Bu nedenle proje sadece çevreci deÄŸil, toplumun her kesimini içine alan adil bir dönüşümdür.”
Orta Karadeniz Bölgesi Yeşil Dönüşümde Güçlenecek
Proje uygulama sürecinde ajanslar aktif rol alacak. Bölgelerde projenin uygulanmasına dair gerekli insan kaynağının önemli kısmı da ajanslardan sağlanacak. Ayrıca yeşil ekonomik fırsatlar ve zorlukların analizine dair bölgesel rapor hem ajansın mevcut çalışmaları ve analizleri hem de ilerleyen dönemlerde sahadan elde edeceği veriler üzerinden şekillendirilecek.
OKA 2024 yılı aralık ayından bu yana projenin Ajans Yönetim Kurulu üyeleri ve yerel paydaşlara tanıtımı, bileşenler kapsamında alt projelerin şekillenmesi, çalışma gruplarına katılım sağlanması ve desteklerin olgunlaştırılmasına dair sürece katkı verdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Haziran ayı için verilen çağrı müjdesi kapsamında bölgemizde de Hızlandırıcı Hibe Desteği çağrısına çıkılarak mikro ve küçük işletmeler ile kooperatiflerin yeşil dönüşüme adaptasyonu desteklenecek.
Proje kapsamında Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerine yaklaşık 400 milyon TL kaynak kullandırılması planlanıyor. Bu kaynak ile 50’den fazla KOBİ, 30’dan fazla mikro işletme ve kooperatif, 50’den fazla kadın ve genç girişimci desteklenecek. Ayrıca, en az 6 yenilikçi, yeşil ve sosyal kapsayıcı altyapı projesi hayata geçirilebilecek.
Bölgemizde çimento, tuğla, seramik ve cam üretimi gibi yüksek enerji tüketen, kömür madenciliği ve demir-çelik işleme, otomotiv, kimyasal ve sentetik malzeme üretimi gibi çevresel yükü olan sektörlerin proje kapsamında yeşil dönüşüme uyum sağlaması bekleniyor. Geleneksel atık işleme yöntemleri kullanan işletmelerin de bu süreçte yenilikçi çözümlerle desteklenmesi hedefleniyor.
Ayrıca illerin gelişim öngörüleri çerçevesinde; Amasya’da tarıma dayalı yeşil endüstrinin geliştirilmesi, Çorum’da imalat sanayi alanında yeşil dönüşüm odaklı müdahaleler, Samsun’da deniz turizminde sürdürülebilir uygulamalar ve yeşil tesis yatırımları, Tokat’ta ise taş ve toprağa dayalı sanayinin eko-verimli ve sürdürülebilir kaynak yönetimi yönünde adımların atılması değerlendiriliyor.
SoGreen Projesi, bölgemizdeki ekonomik büyümeyi hızlandırırken sosyal kalkınmayı da destekleyecek. Projenin kadınlar, gençler ve kırılgan grupları kapsayan yapısı, Orta Karadeniz’in rekabetçi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar sağlayacak.
Yeşil ekonomi sürecinde Orta Karadeniz Bölgesi’ne önemli bir fırsat sunan projeden, OKA’nın aktif katkılarıyla azami verim alınması hedefleniyor.
