İklim şartları nedeniyle verimin düştüğü Adıyaman’da hububat hasadı başladı.
Kuraklık, don ve dolu nedeniyle bu yıl rekoltenin düştüğü hububat tarlalarına biçerdöverler girdi. Adıyaman’da Kuyulu köyünde arpa hasadı yapıldı.
Adıyaman’da 2024 yılında 589 bin dönüm ekili alandan 195 bin ton buğday, 585 bin dönüm ekili alandan ise 192 bin ton arpa elde edilmişti. Bu yıl ise 614 bin dekar buğday, 296 bin dekar arpa ekimi gerçekleşti. Arpa ekili alan azalırken buğday ve nohut ekili alan arttı. Yaşanan kuraklık sonrasında rekoltenin düşük olması bekleniyor. Öngörülen kuraklık nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kuraklığa dayalı yeni ürün çeşitleri için demonstrasyon çalışmaları yürütülüyor.
Hasatla ilgili bilgi veren Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü Abdulkadir Akkan, “Bu sene Adıyaman’ın ilk arpa hasadını burada gerçekleÅŸtiriyoruz. Tabi geçen yıla nazaran rekoltede bir düşüş var. Bu ön görmüş olduÄŸumuz bir düşüştü. İstemiÅŸ olduÄŸumuz ölçekli yağış alınamadı bu sene Adıyaman’da. YaÅŸanan dolu ve don hadiselerinden de kaynaklı olarak bir ÅŸekilde bir düşüşümüz var. Tabi ki bu iklimsel deÄŸiÅŸiklikleri bundan sonraki yıllarda açıkçası yaÅŸayacağız. Buna nazaran bakanlığımızın da öngörmüş olduÄŸu tarımsal üretim planlamamızda almış olduÄŸumuz önlemler var. Bu önlemlerden bir tanesi yeni çeÅŸitlerin, kuraklığa özellikle dayanıklı olan çeÅŸitlerin geliÅŸtirilmesi. Bu noktada demonstrasyon çalışmalarımız devam ediyor. Üreticilerimizle beraber belirlemiÅŸ olduÄŸumuz lokasyonlarda demostrasyon çalışmalarını yeni çeÅŸitlerle kuraklığa dayalı yeni çeÅŸitlerle yapıyoruz” dedi.
Daha sonra konuÅŸan Adıyaman Ziraat Odası BaÅŸkanı YaÅŸar Özkan, “Arpanın verimi çok düşük. Bu verimin düşük olmasının sebebi kuraklık geçti. Kuraklıktan dolayı da herhangi bir verim alınmadı. EÄŸer verim yüksek olmuÅŸ olsaydı çiftçimizin sofrasına bereket düşerdi, hanesine mutluluk düşerdi” diye konuÅŸtu.
