BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cenevre Ofisi’nde basın toplantısı düzenledi. Guterres, Gazze Åžeridi’ndeki insani krizin “eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ bir felaket boyutuna ulaÅŸtığını” vurgulayarak, yardımların önündeki engellerin kaldırılması çaÄŸrısında bulundu. Guterres, uluslararası toplumun daha fazla gecikmeden harekete geçmesi gerektiÄŸini ifade etti.
“Aileler açlık çekiyor, temel ihtiyaçlarından mahrum bırakılıyor”
İsrail’in yaklaşık 80 gündür Gazze’ye insani yardım giriÅŸlerini büyük ölçüde engellediÄŸine dikkat çeken Antonio Guterres, “Dünyanın önde gelen açlık deÄŸerlendirme kuruluÅŸları, Gazze’nin tamamının kıtlık riski altında olduÄŸunu bildiriyor. Aileler açlık çekiyor, temel ihtiyaçlarından mahrum bırakılıyor. Tüm bunlar, dünyanın gözleri önünde gerçekleÅŸiyor” dedi.
İsrail’in uluslararası insani hukuktan doÄŸan yükümlülüklerine iÅŸaret eden Guterres, “İşgalci bir güç olarak sivillere saygı göstermeli, onları zorla yerinden etmemeli ve yardımların ulaÅŸmasını kolaylaÅŸtırmalıdır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“Yardımlar engelleniyor, dağıtım yetersiz”
BM Genel Sekreteri Guterres, son günlerde sınırlı sayıda yardım kamyonunun Kerem Åžalom Sınır Kapısı’ndan giriÅŸine izin verildiÄŸini ancak bunun da büyük ölçüde etkisiz kaldığını belirtti. Antonio Guterres, “Yaklaşık 400 kamyondan sadece 115’i yardım ulaÅŸtırabildi. YoÄŸun ihtiyaç bulunan kuzey bölgesine ise hiçbir yardım ulaÅŸamadı. Åžu ana kadar saÄŸlanabilen destek, bu kriz ortamında bir çay kaşığı su kadar yetersiz” dedi.
BM ve ortaklarının gece gündüz çalıştığını söyleyen Guterres, sadece buğday unu, bebek maması, besin takviyesi ve ilaç gibi temel malzemelerin kısmen ulaştırılabildiğini ancak, yakıt, barınma, mutfak gazı ve su arıtma sistemleri gibi hayati ihtiyaçların ise hala yasaklı olduğunu vurguladı.
“Gazze’nin yüzde 80’i halk için girilemez hale geldi
İsrail ordusunun saldırılarının yoÄŸunlaÅŸtığını belirten BM Genel Sekreteri, “Gazze’nin yüzde 80’i ya askeri bölge ilan edildi ya da halkın terk etmesi istenen alanlar haline geldi. Yani Gazze’nin dörtte üçünden fazlası, halkı için fiilen yaÅŸanamaz durumda” dedi.
“Acil adımlar ÅŸart”
BirleÅŸmiÅŸ Milletler olarak insani ilkelere ve uluslararası hukuka baÄŸlı kalacaklarını ifade eden Guterres, taraflara “kalıcı ateÅŸkesin saÄŸlanması, tüm rehinelerin ÅŸartsız serbest bırakılması ve insani yardımların engelsiz eriÅŸiminin temin edilmesi” olmak üzere üç temel talepte bulundu. Guterres ayrıca BM ve partner kuruluÅŸlar tarafından oluÅŸturulan beÅŸ aÅŸamalı yardım mekanizmasını anlatarak, “GeçiÅŸ noktalarında tarama, insani tesislere sevkiyat, yardımın dağıtıma hazırlanması ve ihtiyaç sahiplerine ulaÅŸtırılması için tüm sistemler, personel ve dağıtım aÄŸları hazır. 160 bin paletlik, 9 bin kamyonluk yardım malzemesi bekletiliyor” diye konuÅŸtu.
“Bu bir hayat kurtarma çaÄŸrısıdır”
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Bu, Gazze halkı için hayat kurtaran bir yardım çaÄŸrısıdır” diyerek uluslararası topluma, “DoÄŸru olanı, hemen ÅŸimdi yapın” çaÄŸrısında bulundu.
Dilek Kaya