Japon deprem uzmanından Bursa için korkutan uyarı

A+
A-

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, söyledi. Bursa’da 50 yıl içinde büyük bir deprem olma ihtimalinin çok fazla olduğunu söyledi.

Bursa Teknik Üniversitesinde (BTÜ) InnoCon’25 – Modern Yapı Zirvesi’nin açılışı gerçekleÅŸtirildi. İki gün süren etkinlikte; deprem, yapı yönetim, malzeme bilimi, geoteknik, ulaşım, su kaynakları, sürüdürülebilir çevre, yapı kent estetiÄŸi gibi konular ele alındı. Programın ilk gününde konuÅŸan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, “Bursa’da 50 yıl içinde büyük bir deprem olma ihtimali fazla” derken, Özcan Geçim, yüksek hızlı trenin Bursa’ya 2026’nın ilk yarısında geleceÄŸini ifade etti.

Mimar Sinan YerleÅŸkesi Turkuaz Salon’da, BTÜ Modern Yapı TopluluÄŸu tarafından ikincisi gerçekleÅŸtirilen etkinliÄŸe; BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Bursa BüyükÅŸehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Tözün Bingöl, akademik odaların ve sektörün temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programın açılış konuÅŸmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, “İki yıldır büyük bir heyecanla düzenlen etkinliÄŸimiz, üniversitemiz öğrenci topluluklarının; heyecanını, giriÅŸimci ruhunu, vizyonunu ve emeÄŸini yansıtan çok deÄŸerli bir organizasyondur. İki gün sürecek bu faydalı programın, özellikle genç mühendis adaylarımız için ilham verici, öğretici ve ufuk açıcı geçmesini diliyorum. Bu tür etkinliklere ve öğrencilerimizin geliÅŸimine her zaman destek olmaya devam edeceÄŸiz” dedi.

Deprem ölümlerinde Türkiye Dünya’da üçüncü sırada

Açılış konuÅŸmalarının ardından Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, “İki ülkenin Deprem önleme farklılıkları” üzerine sunumunu gerçekleÅŸtirdi. Deprem konusunda Türkiye ve Japonya’yı karşılaÅŸtıran Yoshinori Moriwaki, Türkiye’de 6, Japonya’da ise 4 deprem levhasının olduÄŸunu söyledi. Türkiye tarihinde en büyük depremin 7.9 ÅŸiddeti ile Erzincan depremi olduÄŸunu belirten Moriwaki, Japonya’da ise 9 ÅŸiddetini gören depremin yaÅŸandığını söyledi. Buna raÄŸmen Türkiye’nin depremde hayatını kaybedenler sıralamasında dünyada üçüncü, Japonya’nın ise yedinci olduÄŸunun altını çizen Moriwaki, önemli olanın depremin ÅŸiddetinin deÄŸil yapıların saÄŸlamlığı olduÄŸunu belirtti.

Türkiye’de yapıların yüzde 50’si kaçak

İstanbul’u etkileyen son iki büyük depremin 1509 ve 1766 yıllarında olduÄŸunu aktaran Yoshinori Moriwaki, “Marmara Denizi altındaki fayların, Kuzey Anadolu Fayı’nın yüzeyindeki parçaları gibi 200 ile 250 sene civarında bir tekrarlama periyodu olduÄŸunu düşünürsek, günümüzde İstanbul’u etkileyen büyük bir deprem olacağı kaçınılmazdı. Åžimdi de aynı ÅŸekilde Bursa’da gelecek 50 yıl içinde büyük bir deprem olma ihtimali bir hayli fazla. Bursa’da gerekli önlemler bir an önce alınmalı. Bursa’nın yanında Balıkesir ve Çanakkale de risk altıda. Türkiye geneline baktığımızda 21 milyonu aÅŸan yapı stokunun yüzde 50’sinin kaçak olduÄŸunu görüyoruz. Bu nedenle hep birlikte bina ve zemin anlamında depreme hazır olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Japon deprem uzmanından Bursa için korkutan uyarı

Önceki

Sonraki

Benzer Haberler

POPÜLER HABERLER