ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Trump’ın tarifelerini engelledi

A+
A-

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, BaÅŸkan Donald Trump ülkelere yönelik geniÅŸ kapsamlı gümrük vergileri uygulama kararına karşı ithalatçı 5 özel ÅŸirket adına hukuk firması “Liberty Justice Center” ve 12 eyalet tarafından açılan davada kararını verdi. Mahkeme, BaÅŸkan Trump’ın ABD’li ticaret ortaklarından yapılan ithalata genel kapsamlı vergiler koyarak Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası (IEEPA) kapsamında kendisine tanınan yetkiyi aÅŸtığını belirtti. ABD Anayasası’nın diÄŸer ülkelerle ticareti düzenleme yetkisini, BaÅŸkan’ın olaÄŸanüstü yetkileri dışında Kongre’ye verdiÄŸi vurgulandı. Ulusal bir acil durum sırasında ortaya çıkabilecek “alışılmadık ve sıra dışı” tehditlerle mücadeleyi hedefleyen Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası’na (IEEPA) dayanan tüm gümrük vergileri kararlarının iptal edileceÄŸi ve bunların uygulanmasının kalıcı olarak engelleneceÄŸi ifade edildi. Beyaz Saray yönetimine gümrük tarifelerini durdurmaya yönelik bürokratik süreci tamamlaması için 10 gün verildi.

Beyaz Saray karara itiraz etti

Trump yönetiminin mahkemenin kararına itiraz ettiÄŸi öğrenildi. Beyaz Saray Sözcüsü Kush Desai yaptığı açıklamada, ABD’nin diÄŸer ülkelerle olan ticaret açıklarının “Amerikan toplumlarını yok eden, işçileri geride bırakan ve savunma sanayi tabanını zayıflatan ulusal bir acil durum” oluÅŸturduÄŸunu belirterek, “Ulusal bir acil durumun nasıl ele alınacağına karar vermek seçilmemiÅŸ yargıçların iÅŸi deÄŸildir. BaÅŸkan Trump, ABD’nin çıkarlarını ilk sıraya koyma sözü verdi ve yönetim, bu krizi ele almak ve ABD’nin büyüklüğünü yeniden tesis etmek için yürütme gücünün her kolunu kullanmaya kararlı” dedi.
Gümrük tarifelerini durdurmaya yönelik bürokratik süreci tamamlaması için 10 gün verilen Trump yönetimi, halihazırda çoğunu müzakereler sonucu daha önce askıya almıştı.

Ne olmuÅŸtu?

Trump, 2 Nisan’da ABD’nin ticaret ortaklarının çoÄŸuna gümrük vergisi uygulayarak benzeri görülmemiÅŸ bir küresel gümrük vergisi açıklamıştı. ÇoÄŸu ülkeye yüzde 10’luk bir temel tarife uygulanırken, aralarında Avrupa BirliÄŸi, İngiltere, Kanada, Meksika ve Çin’in de bulunduÄŸu onlarca ülkeye daha yüksek tarifeler uygulanmıştı. Trump, kapsamlı ekonomik politikanın ABD imalatını canlandıracağını ve istihdamı koruyacağını savunmuÅŸtu. Gümrük vergilerinin normalde Kongre tarafından onaylanması gerekirken, Trump ulusal acil durum olarak adlandırdığı ticaret açıklarını gidermek için harekete geçme yetkisine sahip olduÄŸunu söylemiÅŸti. Trump daha sonra yabancı hükümetlerin müzakere masasına oturmasıyla çoÄŸu vergiyi askıya almıştı.

Önceki

Sonraki

Benzer Haberler

POPÜLER HABERLER