Zelenskiy’den: ‘Örümcek Ağı operasyonu’ açıklaması

A+
A-

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Vladimir Zelenskiy, Litvanya CumhurbaÅŸkanı Gitanas Nauseda, Polonya CumhurbaÅŸkanı Andrzej Duda, Romanya CumhurbaÅŸkanı Nicusor Dan ve Danimarka BaÅŸbakanı Mette Frederiksen, BükreÅŸ Dokuzlusu ve kuzey ülkelerinin liderleri, Litvanya’nın baÅŸkenti Vilnius’taki zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Vladimir Zelenskiy, toplantıda liderlere cephedeki duruma ve dün Rusya’daki 5 bölgede hava üslerine düzenlenen dron saldırısına iliÅŸkin bilgi verdiÄŸini ifade ederek, “Örümcek Ağı operasyonu, modern savaşın gerçekte nasıl göründüğünü ve teknolojide önde olmanın neden bu kadar önemli olduÄŸunu açıkça ortaya koydu” dedi.

Rusya’nın İstanbul’daki görüşmeleri sonuçsuz bırakması halinde sadece Avrupa’dan deÄŸil daha geniÅŸ çapta yaptırımlar gerektiÄŸini ifade eden Zelenskiy, “ABD’nin ve dünyada barış isteyen herkesin katılımıyla G7 düzeyinde ortak yaptırımlar üzerinde çalışmalıyız” dedi.

Rusya’ya yönelik yaptırımların zorunluluk olduÄŸunu ifade eden Zelenskiy, “Putin, baskı olmadan bu savaşı bitirmek isteyen herkesle oyun oynamaya devam edecektir” ifadelerini kullandı. İstanbul’da Rusya ile Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmelere de deÄŸinen Zelenskiy, “İstanbul’daki görüşmeler az önce sona erdi ve Savunma Bakanı Rüstem Umerov’un tam raporunu bekliyorum. Belgeler, Türk tarafı aracılığıyla deÄŸiÅŸ tokuÅŸ edildi ve savaÅŸ esirlerinin yeni bir salıverilmesine hazırlanıyoruz” dedi.

Hollanda’nın Lahey kentindeki NATO zirvesinde Rusya’ya net bir mesaj gönderilmesi çaÄŸrısı yapan Zelenskiy, Rusya’nın bu savaÅŸtan hiçbir ÅŸey elde etmemesi gerektiÄŸi, aksi takdirde bu tutumun Rusya’nın iÅŸtahını daha da artıracağı uyarısında bulundu.

“SavaÅŸta deÄŸiliz ama barış içinde de deÄŸiliz”

Litvanya CumhurbaÅŸkanı Gitanas Nauseda, bu yıl Polonya, Estonya, Letonya, Litvanya, Çekya, Slovakya, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya’nın dahil olduÄŸu BükreÅŸ Dokuzlusu giriÅŸiminin 10. yıldönümünü kutladıklarını ve bu giriÅŸimin bölge ülkelerini birbirine daha da yakınlaÅŸtırdığını söyledi. Nauseda, Lahey’de yapılacak NATO zirvesinde transatlantik birlik, ortak savunmaya olan baÄŸlılık ve müttefik topraklarını korumaya hazırlık mesajı verilmesi beklediklerini söyledi. Nauseda, ülkesinin bu yıl savunmaya gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 4’ünü harcıyor olacağını, bu oranın önümüzdeki yıldan itibaren ise yüzde 5 ve üzerine taşınacağını açıkladı.

“ABD ile yakın iliÅŸki hayati önem taşıyor”

Polonya CumhurbaÅŸkanı Andrzej Duda ise, Rusya kaynaklı tehdit ve zorluklara dikkat çekerek, “Kremlin’in emperyal arzularını caydıracak uygun araçları geliÅŸtirmek için elimizden geleni yapmalıyız. Özellikle de burada, doÄŸu kanadında. Bu nedenle de görüşmelerimizin ana odağı, savunma harcamalarının acilen artırılması ve ulusal savunma sanayilerinin üretim kapasitelerinin geliÅŸtirilmesi oldu” dedi.
Görüşmelerin bir diÄŸer kilit unsurunun ise ABD ile stratejik ittifakın güçlendirilmesi olduÄŸunu vurgulayan Duda, “Avrupa’nın kendi güvenliÄŸi konusunda daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiÄŸine dair akılcı bir anlayış oluÅŸmuÅŸ durumda. Ancak bu sorumluluÄŸun, Avrupa’nın özerkliÄŸi gibi bir yanılgının peÅŸinden gidilerek deÄŸil, ABD ile yakın iÅŸbirliÄŸi içinde gerçekleÅŸtirilmesi hayati önem taşıyor” dedi.

“Daha güçlü bir NATO ve transatlantik baÄŸa ihtiyacımız var”

Romanya’nın yeni CumhurbaÅŸkanı Nicusor Dan, Kırım’ın Rusya tarafından ilhakının ardından kurulan BükreÅŸ Dokuzlusu grubunun 10 yaşına geldiÄŸini ve o dönemde potansiyel tehdit olarak algılanan Rusya’nın bugün gerçek bir tehdit haline geldiÄŸini söyledi. Ukrayna’nın üç yılı aÅŸkın süredir savaÅŸta olduÄŸunu ve müttefik ülkelerin tamamının da Rus hibrit saldırılarının çeÅŸitli biçimlerine maruz kaldıklarını ifade eden Dan, “Bu artık bizim için bir gerçekliktir. BükreÅŸ Dokuzlusu üyeleri olarak İskandivan müttefiklerimizle de birlikte aynı endiÅŸeleri paylaşıyoruz” dedi.
Dan, “Daha güçlü bir NATO’ya ve daha güçlü bir transatlantik baÄŸa ihtiyacımız olduÄŸu konusunda mutabık kaldık” diye konuÅŸtu.

“Rusya, NATO’ya karşı savaÅŸa hazırlanıyor”

Danimarka BaÅŸbakanı Mette Frederiksen ise, Rusya’nın müttefiklere yönelik tehdidinin gerçek ve ciddi olduÄŸunu söyledi. Frederiksen, “Danimarka Savunma İstihbarat Servisi’nin deÄŸerlendirmelerine göre Rusya, kendisini Batı ile bir çatışma içerisinde görüyor ve NATO’ya karşı savaÅŸa hazırlanıyor. Bu nedenle, üç hafta sonra Lahey’deki NATO Zirvesi’nde gerekli kararları almamız hayati önem taşıyor. Bugün tartıştığımız konular ışığında, bana göre yalnız tek bir yol var: Hepimizin kolektif güvenliÄŸimize büyük yatırımlar yapması gerekiyor. Ve bunu çok hızlı bir ÅŸekilde yapmalıyız” dedi.

“SavaÅŸta deÄŸiliz ama barış içinde de deÄŸiliz”

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Lahey’deki zirveye hazırlıkları sürdürürken verimli bir toplantı gerçekleÅŸtirdiklerini söyledi. Rutte, “Son yılların en tehlikeli güvenlik ortamıyla karşı karşıyayız. Rusya’nın saldırganlık savaşı ve terör tehditleri devam ediyor. SavaÅŸta deÄŸiliz ama barış içinde de deÄŸiliz. Bu nedenle caydırıcılığımızı ve savunmamızı güçlendirmeye devam etmemiz gerekiyor” dedi.

Bunun da tam anlamıyla savaÅŸ koÅŸullarına hazırlıklı olmak anlamına geldiÄŸini ifade eden Rutte, “Lahey Zirvesi’nde müttefiklerin kolektif savunmamıza olan kalıcı baÄŸlılıklarını, savunma sanayi üretimini artırma ve savunma yatırımlarını yükseltme kararıyla ortaya koymalarını bekliyorum” dedi.
Ukrayna’ya olan desteklerinin de sürdüğünü ifade eden Rutte, güçlü ve egemen bir Ukrayna’nın Avrupa-Atlantik güvenlik için vazgeçilemez olduÄŸunu söyledi.

Basın toplantısında ABD’nin Avrupa’daki askeri varlığını azaltma planlarına iliÅŸkin bir soruya cevap veren Rutte, bu sorunun bizzat ABD BaÅŸkanı Donald Trump tarafından defalarca cevaplandığını söyledi. ABD’nin Avrupa’dan ani bir ÅŸekilde çekileceÄŸine yönelik bir iÅŸaret olmadığını ifade eden Rutte, “BildiÄŸimiz ÅŸey, ABD, Avrupa’nın yanında olduÄŸudur. Elbette aynı zamanda Orta DoÄŸu’ya ve Hint-Pasifik bölgesine de önem vermek zorunda. Bu nedenle, ABD’nin zamanla Asya’ya daha fazla ağırlık vermesi doÄŸal. Ancak uzun vadede, Avrupa’da çok güçlü bir geleneksel Amerikan varlığının süreceÄŸine kesinlikle inanıyorum” dedi.

İbrahim Aydoğan

Önceki

Sonraki

Benzer Haberler

POPÜLER HABERLER