Mersin’deki zirai donun olumsuz etkileri sürüyor

A+
A-

Mersin’de geçtiğimiz şubat ve nisan aylarında yaşanan zirai donun olumsuz etkilerinin, özellikle narenciye ve sert çekirdekli ürünlerde önümüzdeki birkaç yıl daha devam edeceği bildirildi.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, geçtiğimiz aylarda kentte yaşanan zirai dondan etkilenen arazilerde incelemede bulundu. Merkez Toroslar ilçesinde zirai don nedeniyle zarar gören çiftçilerin bahçelerinde incelemelerde bulunan Yılmaz, kentte geçtiğimiz şubat ve nisan aylarında gerçekleşen zirai don kaynaklı limon ve sert çekirdekli ürünlerin tamamında zarar meydana geldiğini açıkladı. Ağaçların çiçeklenme döneminde kentte yaşanan soğuk nedeniyle birçok ağacın kuruduğunu, bu nedenle ağaçların meyve ve çiçeklerini kaybettiğini belirten Yılmaz, bu durumun şeftali ve limon başta olmak üzere birçok ürünün hal, market ve pazar fiyatlarına da olumsuz etkisine dikkat çekti.

“Don afetinin sert çekirdekli ürünlerimizin tamamını kaybettirdiÄŸini söyleyebiliriz”

Zirai don nedeniyle üreticilerin 2025 yılının henüz baÅŸlarında büyük zorluklar yaÅŸadığını kaydeden BaÅŸkan Yılmaz, “Yüz yılın afeti diyoruz. 2025 yılı gerçekten çok sıkıntılı baÅŸladı. Åžubat ayında oluÅŸan don afetinin çiftçimizi olumsuz yönde çok ciddi etkilediÄŸini görüyoruz. ÖrneÄŸin bu aÄŸaç tamamen kurumuÅŸ. AÄŸacımız budanacak, kuru dallarının tamamı alınacak ve gövdesinden yeni filizler verecek. O filizleri de bu yıl, önümüzdeki yıl ve bir sonraki yıla ancak çiçeklenmeye geçebilecek. Dolayısıyla baÅŸta Mersin’imiz olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde hem ÅŸubat ayında, hem de nisan ayında ikincisini yaÅŸadığımız don afetinin, yüksek rakımlardaki baÅŸta ÅŸeftali olmak üzere sert çekirdekli ürünlerimizin tamamını kaybettirdiÄŸini söyleyebiliriz. Çiftçiye 2025 yılı çok olumsuz baÅŸladı” dedi.

“Çiftçimize 2025 yılındaki don afeti darbe vurdu”

AÄŸaçlarda don kaynaklı meydana gelen hasarın narenciye bahçelerinde büyük zayiata neden olduÄŸunu belirten Yılmaz, “Narenciye bahçelerimiz bu durumda. Åžeftali ya da sert çekirdekli dediÄŸimiz erik, kayısı ve benzeri ürünlerimizin de büyük bir kısmını kaybettik. Her yıl sıkıntılar yaÅŸayan, giderek üretimden kopma noktasına gelen çiftçimize bir darbe de 2025 yılındaki bu don afeti vurmuÅŸtur. Devletimizin acilen bir an önce don felaketinden zarar gören çiftçilerimizin maÄŸduriyetinin giderilmesiyle ilgili bir an önce inisiyatif alması gerektiÄŸini düşünüyoruz” diye konuÅŸtu.

TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu düğmeye bastı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) üreticinin don kaynaklı maÄŸduriyetlerine gidermeye yönelik kurulan TBMM Zirai Don AraÅŸtırma Komisyonu’nun geçtiÄŸimiz pazar günü kentte incelemelerde bulunduÄŸunu aktaran Yılmaz, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) don afetiyle ilgili kurulan araÅŸtırma komisyonu kentimizde bir toplantı gerçekleÅŸtirdi, biz de katıldık. Orada da bu sıkıntıları ilgili kiÅŸilerle paylaÅŸtık. Bir an önce bu komisyonun tespitleri yapıp çiftçimize devletimiz ne ölçüde nasıl bir yardımda bulunacaksa bir an önce yardımda bulunması gerektiÄŸini yeniden bir kez daha söyledik” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, sebze meyve piyasasının arz-talebe göre ÅŸekillendiÄŸini hatırlatan Yılmaz şöyle devam etti: “Kuruyan aÄŸaçlarımız çiçeklenme döneminde oluÅŸan soÄŸuktan dolayı bütün meyvelerini ve çiçeklerini kaybettiÄŸimiz ürünlerimiz bugün piyasada daha az olduÄŸu için çok yüksek fiyatlara satılıyor. ÖrneÄŸin 3-5 gün önce halde 150 TL’ye ÅŸeftali satılıyordu. 150 liraya halde satılan ÅŸeftali market raflarında 200-250 liraya varıyor. Yani burada sadece üreticinin deÄŸil tüketicinin de bu durumdan olumsuz etkilendiÄŸini söyleyebiliriz.”

Mersin’deki zirai donun olumsuz etkileri sürüyor

Önceki

Sonraki

Benzer Haberler

POPÜLER HABERLER