Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi, Bakan Işıkhan başkanlığında toplandı

A+
A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi, sadece ülkemizde deÄŸil, dünyada da büyük bir sorun, çalışma ve müdahale alanıdır. Hedefimiz, bu küresel sorunu ülkemizde en alt seviyeye indirmektir” dedi.

Resmi Gazete’de 21 Haziran tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren CumhurbaÅŸkanlığı Genelgesi kapsamında yılda en az bir kere toplanması öngörülen ‘Ulusal İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Konseyi’, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan baÅŸkanlığında toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliÄŸinde gerçekleÅŸtirilen toplantıda iÅŸ kazaları ve iÅŸ saÄŸlığı konuları ele alındı. Toplantıda konuÅŸan Bakan Işıkhan, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın onayıyla Ulusal İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Konseyi’nin yeniden bir araya getirilmesi kararı alındığını hatırlattı. Konsey’in son toplantısının 2018’de gerçekleÅŸtirildiÄŸini de hatırlatan Işıkhan, “Uzun bir aradan sonra ülkemizin iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi politikasına hem katkı sunmak hem de bunu günümüzün ÅŸartlarına uygun hale getirmek amacıyla toplantımızı gerçekleÅŸtireceÄŸiz. İnÅŸallah ortak bir zeminde yeni bir Ulusal İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Politika Belgesi’nin oluÅŸturulması suretiyle de çalışmalarımızı sonlandıracağız” açıklamasında bulundu.

Işıkhan, Konsey’in kurulduğu 2005 yılından bu yana 28 toplantı gerçekleştirdiğini dile getirerek, toplantılar ile Türkiye’nin uluslararası standartlara uygun ve ulusal standartlarını kapsayan bir iş sağlığı ve güvenliği politikasına kavuşmasına önemli katkılar sunduğunu işaret etti.

“Belge ve eylem planları kamu-işçi-iÅŸveren üçlü istiÅŸare mekanizmasının önerileriyle ÅŸekillenmiÅŸtir”

Bakan Işıkhan, bugüne kadar üç Ulusal İSG Politika Belgesi ve Eylem Planı yayımlandığını ifade ederek, “Belge ve eylem planları, özellikle konunun teorik kısmı olan, mevzuat çalışmaları baÅŸta olmak üzere sahada uygulama tedbirlerine ve iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi kültürünün yaygınlaÅŸtırılması sürecine kadar her aÅŸamada kamu-işçi-iÅŸveren üçlü istiÅŸare mekanizmasının görüş ve önerileriyle ÅŸekillenmiÅŸtir. Çünkü tüm tarafların katkı sunabildiÄŸi bu tür istiÅŸare ve ortak karar mekanizmaları, bizim insana hizmet anlayışımızın temel prensibidir. CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın liderliÄŸinde 23 yıllık millete hizmet yolculuÄŸumuz boyunca hangi önemli kararları aldıysak, ülkemiz adına hangi kritik adımları attıysak, bunu daima ilgili tarafların görüş ve önerilerine baÅŸvurarak yaptık” diye konuÅŸtu.

“Çalışanlarımız ne kadar verimli olursa ekonomik kalkınmamız da o kadar sürdürülebilir olacak”

Çalışma hayatının çalışanların saÄŸlık ve güvenliÄŸinin saÄŸlanması baÅŸta olmak üzere pek çok konuyu içeren, sınırları oldukça geniÅŸ bir alan olduÄŸunu sözlerine ekleyen Işıkhan, “Her ne kadar istihdamın artırılması, iÅŸsizliÄŸin azaltılması ve nitelikli iÅŸgücünün yetiÅŸtirilmesi ekonomimizin geleceÄŸi açısından son derece önemli olsa da, bu geliÅŸimin en büyük itici gücü kuÅŸkusuz, çalışanlarımızın güvenliÄŸi, huzuru ve saÄŸlığıdır. Çalışma hayatının en önemli unsuru olan çalışanlarımız; ne kadar verimli olursa ekonomik kalkınmamız da o kadar sürdürülebilir olacaktır. Bu önemli denklem, asla unutulmamalı ya da göz ardı edilmemelidir. İş hayatındaki bu verimi saÄŸlayacak en önemli araçlardan birisi de elbette, insancıl koÅŸullara sahip çalışma ortamının oluÅŸturulabilmesidir. Çalışma hayatında, bir taraftan üretimi artırırken diÄŸer yandan da insana yakışır iÅŸ fırsatları sunarak, yapılan iÅŸ ve insan arasındaki uyumu da gözetmek durumundayız” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi, sadece ülkemizde deÄŸil, dünyada da büyük bir sorun”

Işıkhan, iÅŸ kazaları ve meslek hastalıklarının çalışma hayatındaki olumsuz etkilerine de deÄŸinerek, “İş kazaları ve meslek hastalıkları, bugün hala dünyada, milyonlarca çalışanın hayatını veya saÄŸlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yönüyle iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi, sadece ülkemizde deÄŸil, dünyada da büyük bir sorun, çalışma ve müdahale alanıdır. Hedefimiz, bu küresel sorunu ülkemizde en alt seviyeye indirmektir. Bakanlık olarak bu konuya, çalışma hayatının deÄŸil insan hayatının akıbeti perspektifinden bakıyoruz” dedi.

Işıkhan, bir taraftan istihdam oranlarını arttırırken, diğer yandan da insan onuruna yaraşır çalışma koşullarını sağlamak adına iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde her türlü imkanı seferber ettiklerini ifade etti.

“İSG konusundaki farkındalığın arttırılmasına yönelik olarak çeÅŸitli faaliyetler düzenlemeye devam ediyoruz”

Bakan Işıkhan, iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde denetim ve rehberlik faaliyetlerini güvenlik kültürünün erken yaşta gelişeceği inancıyla çocuklardan başlamak üzere toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırmak ve toplumsal bilincin oluşmasını sağlamak için daha etkin hale getirdiklerinin altını çizdi. Işıkhan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu süreçte madencilerimiz, maden emekçilerimiz için hayati önem taşıyan ‘Madencilik Sektöründe İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi KoÅŸullarının GeliÅŸtirilmesi-MİSGEP’ projesini de baÅŸarıyla tamamladık. Öte yandan iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi (İSG) konusundaki farkındalığın arttırılmasına yönelik olarak çeÅŸitli faaliyetler düzenlemeye devam ediyoruz. Bunların en önemlilerinden birisi olan ve her yıl mayıs ayında düzenlediÄŸimiz İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Haftası programını bildiÄŸiniz gibi bu yıl Kayseri’de gerçekleÅŸtirdik. Ayrıca ‘İş’te Güvenli Gelecek BuluÅŸmaları’ kapsamındaki ilk toplantımızı da Ankara’da yine tüm paydaÅŸlarımızın katılımı ve katkılarıyla gerçekleÅŸtirdik. İnÅŸallah önümüzdeki süreçte beÅŸ ilimizde daha bu seminerleri düzenleyeceÄŸiz.”

“3 bin 400 iÅŸ yerine 2 milyar lira teÅŸvik ödemesi yaptık”

Işıkhan, Bakanlık olarak iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerinin gerçekleÅŸtirilmesinde ekonomik anlamda yetersizlik yaÅŸaması muhtemel iÅŸverenlerin yanında olmaya devam ettiklerinin altını çizerek, “Bu anlamda ’Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan ve Ondan Fazla Çalışanı Bulunan İşyerlerinde İşsizlik Sigortası Primi İşveren Payı TeÅŸvikinden Yararlanılmasına İliÅŸkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’ kapsamında uygun ÅŸartları saÄŸlayan yaklaşık 3 bin 400 iÅŸ yerine 2 milyar lira teÅŸvik ödemesi yaptık. Tüm bu uygulamaları sürekli deÄŸiÅŸen ve geliÅŸen teknolojiyle entegre bir ÅŸekilde yürütmek üzere iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸinde dijital dönüşüm sürecini baÅŸlattık” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Işıkhan, iş sağlığı ve güvenliğini çalışma hayatının kırmızı çizgilerinden birisi olarak gördüklerini söyleyerek, bu konuda hiçbir şekilde taviz vermeyeceklerini söyledi.

“Tüm tarafların iÅŸbirliÄŸine ve desteÄŸine ihtiyacımız var”

İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi kültürünün ülke çapında geliÅŸtirilmesine yönelik çalışmalarını hızlandırarak sürdüreceklerine iÅŸaret eden Işıkhan, bu konunun çalışma hayatının aktörleri olarak tüm bakanlıkların, STK’ların, mesleki örgütlerin, kamu kurumlarının ortak görevi olduÄŸunu dikkati çekti. Işıkhan, “Bu büyük deÄŸiÅŸim için burada bulunan tüm tarafların iÅŸbirliÄŸine ve desteÄŸine ihtiyacımız var. Yedi yıl gibi uzun bir aradan sonra tekrar bir araya gelen Ulusal İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Konseyi’ni bu gayretimiz için bulunmaz bir fırsat olarak deÄŸerlendiriyorum. Bu konuda tüm paydaÅŸlarımıza, sizlere güveniyorum. Çalışmalarınız ve konseye yapacağınız deÄŸerlendirme, görüş ve katkılarınız için ÅŸimdiden sizlere teÅŸekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Program Bakan Işıkhan’ın konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti. Programa Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bakan yardımcılarının yanı sıra TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, Memur-Sen, Kamu-Sen, TOBB, ve ASO’dan temsilciler katılım sağladı.

Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi, Bakan Işıkhan başkanlığında toplandı

Önceki

Sonraki

Benzer Haberler

Yorumlar (0)

YORUM YAZ

Bir yanıt yazın

POPÜLER HABERLER