İsrail, Gazze Åžeridi’ne yönelik yoÄŸun saldırıları ve açlığı kullanarak masum sivilleri sistematik ÅŸekilde ölüme sürüklemeye devam ediyor. Batılı ülkeler, durumu eleÅŸtiren ortak bir bildiri yayımladı. AB Komisyonu’nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib ve 25 ülkenin dışiÅŸleri bakanları tarafından imzalanan bildiride, “Sade ama acil bir mesajla bir araya geldik; Gazze’deki savaÅŸ derhal sona ermeli. Gazze’de sivillerin çektiÄŸi acı, benzeri görülmemiÅŸ bir derinliÄŸe ulaÅŸmıştır” denildi.
İsrail hükümetinin yardım dağıtımı modelinin tehlikeli olduÄŸu, istikrarsızlığı beslediÄŸi ve Gazzelilerin insanlık onurunu çiÄŸnediÄŸi ifade edilen bildiride, “Yardımın damla damla verilmesi ve aralarında çocukların da bulunduÄŸu gıda ile su gibi en temel ihtiyaçlara ulaÅŸmaya çalışan sivillerin insanlık dışı bir ÅŸekilde öldürülmesini kınıyoruz. 800’den fazla Filistinlinin yardım almaya çalışırken öldürülmüş olması dehÅŸet vericidir. İsrail hükümetinin sivil halkı temel insani yardımdan mahrum bırakması kabul edilemez. İsrail, uluslararası insancıl hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerine uymalıdır” denildi.
“İsrail hükümetine kısıtlamaları derhal kaldırma çaÄŸrısında bulunuyoruz”
“İsrail hükümetine yardım akışına yönelik kısıtlamaları derhal kaldırma ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ile insani yardım kuruluÅŸlarına hayat kurtarma faaliyetlerini güvenli ve etkili bir ÅŸekilde yapma imkanı verme çaÄŸrısında bulunuyoruz” ifadelerinin kullanıldığı bildiride, Hamas’ın elindeki İsrailli esirlerin de güvenliÄŸine de deÄŸinilerek, esirlerin derhal ve koÅŸulsuz olarak özgürlüklerine kavuÅŸturulması çaÄŸrısı yapıldı. Esirlerin salıverilmesi ve ailelerin çektikleri acının sonra ermesi için en büyük umudun müzakerelerle ulaşılacak bir ateÅŸkes olduÄŸu vurgulandı.
“Kalıcı ÅŸekilde zorla yerinden etme, uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlalidir”
Bildiride ayrıca her iki tarafa da sivilleri koruma ve uluslararası insani hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerine saygı gösterme çaÄŸrısında bulunuldu. İsrail’in Gazze’nin güneyinde yüz binlerce Filistinliyi barındıracak bir “insani yardım ÅŸehri” kurma fikrinin de reddedildiÄŸi bildiride, “Bunlar kabul edilemez. Kalıcı ÅŸekilde zorla yerinden etme, uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlalidir. İşgal altındaki Filistin topraklarında demografik ya da coÄŸrafi deÄŸiÅŸime yönelik her türlü adımı kesin surette reddediyoruz” denildi.
İsrail’in uluslararası baskılar nedeniyle ertelediÄŸi fakat tekrar gündeme taşınan “E1” yerleÅŸim planına da deÄŸinilen açıklamada, “İsrail’in sivil idaresi tarafından açıklanan E1 yerleÅŸim planı, uygulanması halinde Filistin devletini ikiye bölecek ve bu durum uluslararası hukukun alenen ihlali anlamına gelecektir. Bu, aynı zamanda iki devletli çözümün temellerini de ciddi bir ÅŸekilde zayıflatacaktır. DiÄŸer yandan DoÄŸu Kudüs dahil, Batı Åžeria’daki yerleÅŸim inÅŸaatları hız kazanmış, Yahudi yerleÅŸimcilerin Filistinlilere yönelik ÅŸiddeti artmıştır. Bu sona ermelidir” denildi.
Bildiride, “Daha fazla kan dökülmesi, hiçbir amaca hizmet etmez. ABD, Katar ve Mısır’ın çabalarını tam olarak destekliyoruz. Acil bir ateÅŸkes ile İsrailliler, Filistinliler ve tüm bölge için güvenlik ve barışa giden siyasi yolu desteklemek için yeni adımlar atmaya hazırız” denildi.
Ortak bildiriyi imzalayan isimler arasında AB Komisyonu’nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib’in yanı sıra Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya ve Yeni Zelanda DışiÅŸleri Bakanları yer aldı.
İbrahim Aydoğan
Yorumlar (0)