Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri ve dış ticaretten sorumlu bakanları, AB ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin mevcut durumu ve birliğin ABD’nin vergi politikasına ilişkin tutumunu görüşmek üzere Brüksel’de düzenlenen Dış İlişkiler Konseyi toplantısında bir araya geldi. AB üyesi ülkelerin bakanlarının bugünkü toplantıda, ABD’den yapılan 72 milyar euroluk ithalat kalemlerini hedef alan misilleme tedbirlerini de masaya yatırmaları bekleniyor.
“AnlaÅŸmaya yakın olduÄŸumuzu sanıyorduk”
AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, toplantı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ABD’li muhatapları ile son iki görüşmelerinde neredeyse tüm gün konuÅŸtuklarını ve Trump’ın AB’ye gönderdiÄŸi mektubun kendilerinde hayal kırıklığına neden olduÄŸunu söyledi. Trump’ın AB’ye gönderdiÄŸi vergi mektubunun kendilerinde oluÅŸturduÄŸu hayal kırıklığına deÄŸinen Sefcovic, “Bizim, bir anlaÅŸmaya çok yakın olduÄŸumuzu sanıyorduk. Haftalardır, prensipte bir anlaÅŸma müzakere ediyoruz ve bence neredeyse varmış durumdaydık. Tabii bazı sektörlere özgü meseleler vardı, onlar üzerinde de müzakereler yürüttük. Benim kanaatim, iki taraf için de iyi bir sonuca yaklaÅŸtığımız yönündeydi. O mektup gelmeden hemen önce bana bilgi verilmesini takdir ettim ve elbette, bu adımla ilgili hayal kırıklığımı açık bir ÅŸekilde dile getirdim, çünkü bu, bizi tamamen farklı bir dinamiÄŸe sokuyor” dedi.
“Müzakereler yoluyla bulunacak çözüm, 1 AÄŸustos’tan sonra ortaya çıkabilecek gerilimden çok daha iyidir”
ABD’li muhataplarının, bu mektuba raÄŸmen müzakerelere devam etmeye hazır olduklarını düşündüğünü belirten Sefcovic, “Elbette bu fırsatı deÄŸerlendireceÄŸiz çünkü müzakereler yoluyla bulunacak bir çözüm, 1 AÄŸustos’tan sonra ortaya çıkabilecek gerilimden çok daha iyidir” diye konuÅŸtu.
“Yüzde 30 veya üzerindeki herhangi bir oran, ticaretin fiilen yasaklanması olur”
AB’nin 1 AÄŸustos itibarıyla ABD’nin yüzde 30 vergi uygulamasıyla karşı karşıya kalabileceÄŸinin kabul edilebilir olup olmadığına iliÅŸkin bir soru alan Sefcovic, “Yüzde 30 veya üzerindeki herhangi bir oran, ticaretin fiilen yasaklanması olur. ABD’den gelecek ilave karşı tedbirler de aÅŸağı yukarı aynı etkiyi yapar. EÄŸer yüzde 30 veya daha fazlası söz konusu olursa, bu ticaret üzerinde muazzam bir etki oluÅŸturur ve transatlantik iliÅŸkilerde ticareti, alıştığımız ÅŸekilde sürdürmek neredeyse imkansız hale gelir. Bunun yol açacağı etkilere bakacak olursak, transatlantik tedarik zinciri, Atlantik’in her iki yakasında da ağır bir ÅŸekilde etkilenecektir. Kimse bunu istemiyor. Bana, bu vergi politikasından memnun olan tek bir sektör lideri gösteremezsiniz” ifadelerini kullandı.
“Olumsuz senaryoyu önlemek için elimizden gelen her ÅŸeyi yapmamız gerektiÄŸine inanıyorum”
Çözüm bulabilmek adına muazzam bir sabır ortaya koyduklarını kaydeden Sefcovic, “Fakat bu oran yüzde 30’un üzerinde kalırsa, ticaret bildiÄŸimiz ÅŸekliyle devam etmeyecek ve bu durum, Atlantik’in her iki yakasında olumsuz sonuçlar doÄŸuracak. Bu nedenle, bu son derece olumsuz senaryoyu önlemek için elimizden gelen her ÅŸeyi yapmamız gerektiÄŸine inanıyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“ABD ile ticaret savaşı istemiyoruz”
Danimarka DışiÅŸleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, AB’nin ABD ile ticaret savaşı istemediÄŸini ve bunun her iki taraf için de yıkıcı olacağını söyledi. Rasmussen, “Durumu tırmandırmak istemiyoruz. Öte yandan kendi gücümüzü de göstermek zorundayız” dedi.
Macar temsilci, AB Komisyonunu suçladı
Macaristan DışiÅŸleri ve Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Levente Magyar ise AB komisyonunun, ABD ile son 7 ayda yapamadığını, son 2 haftada yapmaya çalıştığını ve gelinen nokta nedeniyle derin üzüntü ve rahatsızlık duyduklarını söyledi. Toplantı öncesindeki açıklamasında Magyar, “Bu anlaÅŸmanın ÅŸimdiye kadar gerçekleÅŸmemiÅŸ olması, komisyonun ABD’nin agresif müzakere taktikleriyle baÅŸa çıkarmıyor ve bu taktiklere karşılık veremiyor oluÅŸunun sonucu” diye konuÅŸtu.
Macaristan’ın ABD BaÅŸkanı Trump ile iyi anlaÅŸmalar yaptığını ve sorunun ABD’de olmadığını söyleyen Magyar, “Komisyonun da aynı ÅŸeyi yapabilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Fransa ve Litvanya’dan açıklamalar
Fransa Dış Ticaretten Sorumlu Bakan Temsilcisi Laurent Saint-Martin ise ABD’ye yönelik misilleme tedbirleri için hazırlıkların hızlandırılması çağrısında bulunurken, Litvanya Dışişleri Bakanı Ketutis Budrys, toplantı öncesindeki açıklamasında AB’nin ABD ile gerilimi tırmandırmaktan kaçınması gerektiğini belirtti.
Avrupa Birliği, Trump’ın vergiler için son tarihi 1 Ağustos’a kadar uzatmasının ardından ABD’ye yönelik olarak hazırlanan ve bugün yürürlüğe girmesi planlanan misilleme tedbirlerini 1 Ağustos’a kadar ertelemişti.
Yorumlar (0)