Dış Tarım Servisinin “Tahıl ve Yem” raporunda, yetiÅŸtirme sezonu boyunca devam eden kurak hava ÅŸartları nedeniyle Türkiye’nin 2025/26 üretim yılı buÄŸday üretimi bir önceki yıla göre yüzde 15 düşüşle yaklaşık 16,3 milyon ton olarak tahminlendi.
Üretimin kuraklık hasarının boyutuna baÄŸlı olarak daha da düşebileceÄŸi aktarılan raporda, Orta ve GüneydoÄŸu Anadolu’nun baÅŸlıca buÄŸday yetiÅŸtirme bölgelerinde yetersiz yağış, normalden yüksek kış sıcaklıkları ve kuraklığın, buÄŸday tarlalarında verimi geçen yıla göre yüzde 15-30 oranında düşürmesinin beklendiÄŸi aktarıldı.
Kurak bir kış mevsiminin ardından çiftçiler yağışlı bir bahar umudu beslediÄŸi belirtilen raporda, “Bahar yağışları da yetersizdi. Türkiye’deki buÄŸday üretiminin büyük bir kısmı kuru tarımla yapıldığından ve tamamen yağışa baÄŸlı olduÄŸundan, yağış eksikliÄŸi buÄŸday verimi ve genel üretim hacimleri üzerinde ani ve olumsuz bir etkiye sahip” ifadesi kullanıldı.
2025/26 sezonu buğday tüketiminin ise 19,4 milyon ton olarak tahmin edildiği raporda, buğday ithalat tahmini ise yaklaşık 10,3 milyon ton olarak belirtildi.
İthal edilen buÄŸdayın büyük bir kısmının Türk un ve makarna ihracatçıları tarafından kullanılacağı, geri kalanı ise iç pazar için un ve çeÅŸitli buÄŸday bazlı ürünlerin üretiminde deÄŸerlendirileceÄŸi bildirilen raporda, ithalat kısıtlamaları nedeniyle Türkiye’nin bu sezon ithalatının önceki döneme göre 3,2 milyon ton azalmasının beklendiÄŸi vurgulandı.
Türkiye’nin buÄŸday ihracatının ise önceki sezona göre deÄŸiÅŸmeden 7 milyon ton olarak gerçekleÅŸmesi ve bu tahmini miktarın daha büyük bir kısmının un olmasının öngörüldüğü kaydedildi. TÜİK’in bu yıla iliÅŸkin 1. bitkisel üretim tahminine göre ise tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2025 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,1 oranında azalarak yaklaşık 37,4 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Bir önceki yıla göre, buğday üretiminin yüzde 5,8 oranında azalarak 19,6 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 8,0 oranında düşerek yaklaşık olarak 7,5 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 5,5 oranında azalarak 243 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 23,1 oranında düşerek 300 bin ton, mısır üretiminin ise yüzde 4,9 artarak 8,5 milyon ton olacağı öngörüldü.
Azize Akpınar
Yorumlar (0)