Tarihi Milli Parkın sınırları genişletildi
ANKARA (İGFA) -
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ) Engelliler Haftası kapsamında birçok etkinlik, konferans, sempozyum yapılarak engellilere yönelik engeller, kısıtlamalar ve farkındalıklar ele alındı.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde (ALKÜ) 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla engellilerin yaÅŸamlarını kolaylaÅŸtırmaya yönelik bilimsel çalışmalar ve projeler ele alındı. Hafta kapsamında SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından Engelliler Haftası kapsamında “10-16 Mayıs Engelliler Haftası Sempozyumu; Herkes İçin EÅŸit Bir Dünya” isimli program gerçekleÅŸtirildi. Bir diÄŸer program ise ALKÜ Engelli EÄŸitim ve Rehabilitasyon Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi tarafından “Engelsiz Kent ve Üniversite” Vizyonu İçin Güç BirliÄŸi: EriÅŸilebilirlik, Dahil Etme ve Farkındalık Çalıştayı oldu. Programlar kapsamında ALTSO MYO Sosyal Hizmetler Bölümü ve Alanya Sosyal Hizmet Merkezi iÅŸ birliÄŸinde “Engeller Birlikte Daha Kolay Aşılır” etkinliÄŸinde engelli öğrencilerle çeÅŸitli oyun etkinlikleri yapıldı.
Engellilere yönelik erişilebilirlik ele alındı
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından Engelliler Haftası kapsamında “10-16 Mayıs Engelliler Haftası Sempozyumu; Herkes İçin EÅŸit Bir Dünya” isimli program gerçekleÅŸtirildi. Müzik programı ile baÅŸlayan sempozyumun açış konuÅŸmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. OÄŸuz Karahan, engelli hakları ve yaÅŸam alanlarıyla ilgili konuÅŸtu.
SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Sempozyum BaÅŸkanı Prof. Dr. CelbiÅŸ, engellilere yönelik yapılacak projeler, farkındalıkları anlattı. Prof. Dr. ÇelbiÅŸ, sosyal hayatta kısıtlılıklar, engellilere yönelik olan gereklilikler hakkında dünyadan örnekler vererek anlattı. Sempozyum BaÅŸkanı Doç. Dr. AyÅŸe Ünal ise, “Engellilere yönelik çalışmalarımıza ve farkındalık projeleri üretmeye devam edeceÄŸiz” dedi. İki oturumda gerçekleÅŸen sempozyumun baÅŸkanlığını Dekan Prof. Dr. Osman ÇelbiÅŸ ve Fizyoterapi Rehabilitasyon Bölüm BaÅŸkanı Doç. Dr. AyÅŸe Ünal yaparken sempozyumun gelen sekreterliÄŸini Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Ayça Aracı yaptı. “Engel Algısı” isimli birinci oturumda Prof. Dr. ÇelbiÅŸ “Sosyal Yetim Olarak Engelliler” konusunu, Biruni Üniversitesinden Prof. Dr. UÄŸur Cavlak, “İletiÅŸim Engelleri” konusunu, Bulgaristan Trakia Üniversitesinden Assoc. Prof. Vanya Pavlova, “Çocuk Çağı Obezitesi ve Ekran Maruziyeti” konusunu ele aldı. Sempozyumun “Engelsiz Çevre” isimli ikinci oturumunda ise Sanko Üniversitesinden Prof. Dr. Nevin Ergun, “Engelsiz Spor” konusunu, Pamukkale Üniversitesinden Prof. Dr. Filiz AltuÄŸ “Engelsiz Ev” konusunu Doç. Dr. AyÅŸe Ünal “Engelsiz EÄŸitim” konusunu, Dr. Öğr. Üyesi Ayça Aracı ise “Engelsiz Toplum” konusunu ele aldılar. Konferansta bazı katılımcılar video konferans yöntemiyle katılım saÄŸladılar. Sempozyumda katılımcılara teÅŸekkür belgesi verilirken sempozyum, toplu fotoÄŸraf çekiminin ardından sona erdi.
ALKÜ, engelsiz kent ve üniversite için kolları sıvadı
ALKÜ Engelli EÄŸitim ve Rehabilitasyon Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi ev sahipliÄŸinde “Engelsiz Kent ve Üniversite” Vizyonu İçin Güç BirliÄŸi: EriÅŸilebilirlik, Dahil Etme ve Farkındalık Çalıştayı gerçekleÅŸtirildi. Çalıştaya ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. OÄŸuz Karahan, ALKÜ Genel Sekreteri Hüseyin Er, ALKÜ Engelli EÄŸitim ve Rehabilitasyon Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ayça Aracı, Alanya Belediyesi Engelsiz YaÅŸam Merkezi, Alanya Belediyesi Engelsiz Kent Konseyi, Patika DerneÄŸi, Alanya Aile ve Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğü, ALKÜ ve Alanya Üniversitesinden yöneticilerin katılımıyla gerçekleÅŸtirildi. Çalıştayda, ÅŸehir ve üniversite iÅŸ birliÄŸinin güçlendirilerek, eriÅŸilebilir yaÅŸam alanlarının oluÅŸturulmasına yönelik projeler masaya yatırıldı. Çalıştayda, toplumsal farkındalığın artırılması, fiziksel ve dijital eriÅŸilebilirliÄŸin güçlendirilmesi ve kapsayıcı projelerin hayata geçirilmesi gibi baÅŸlıklar anlatıldı. Katılımcılar, sadece fiziksel engellerin deÄŸil, aynı zamanda zihinsel, sosyal ve yapısal engellerin kaldırılması gerektiÄŸi konusunda hemfikir oldu. ALKÜ Proje Destek Ofisi’nin katkılarıyla gerçekleÅŸtirilen bilgilendirme sunumunda Avrupa BirliÄŸi destek fonları hakkında verilen detaylı bilgiler sayesinde, eriÅŸilebilirlik ve kapsayıcılık odaklı projelerin nasıl geliÅŸtirilebileceÄŸi konusunda katılımcılara önemli bir yol haritası sunuldu. Çalıştay sonunda, üniversite ve ÅŸehir yönetiminin ahenk içinde hareket ederek sürdürülebilir ve ölçülebilir sosyal projeler geliÅŸtirmesi gerektiÄŸi vurgulandı. Alanya’nın “engelsiz bir yaÅŸam” vizyonu ile ÅŸekillenen bu buluÅŸma, kapsayıcı politikaların yerel düzeyde nasıl etkili bir ÅŸekilde uygulanabileceÄŸine dair örnek bir model olarak öne çıktı.
“DoÄŸamızda hareket var” ÅŸenliÄŸinde kapsayıcı buluÅŸma
Alanya Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü ev sahipliÄŸinde, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Alanya İlçe Milli EÄŸitim Müdürlüğü ve Alanya Gençlik Merkezi iÅŸ birliÄŸiyle bu yıl ikincisi düzenlenen “DoÄŸamızda Hareket Var – Geleneksel Engelsiz ÅženliÄŸi” yoÄŸun katılımla gerçekleÅŸtirildi. Engelliler Haftası ve Gençlik Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte özel durumlu bireyler, akranları, gönüllüler ve antrenörler bir araya gelerek kapsayıcı bir ortamda spor ve dans dolu bir gün geçirdi. Etkinlikte fiziksel aktivite, dans, Sherborne geliÅŸimsel hareket eÄŸitimi ve çeÅŸitli etkileÅŸimli etkinliklerle toplamda yüzü aÅŸkın katılımcı yer aldı. ÅženliÄŸin gerçekleÅŸtirilmesinde, ALKÜ Farkında! Farkındalık TopluluÄŸu” öğrencileri Topluluk Danışmanı Doç. Dr. Sibel Nalbant öncülüğünde gönüllü olarak aktif rol aldı. Yaklaşık 50 üniversite öğrencisinin katkısıyla, ÅŸenlikte kaynaÅŸma, dayanışma ve bütünleÅŸme dolu anlar yaÅŸandı. Katılımcıların yüksek etkileÅŸim kurduÄŸu etkinlikte, sporun ve birlikte hareket etmenin birleÅŸtirici gücü bir kez daha hissedildi.
Birlikte eÄŸlendiler
Bir baÅŸka etkinlik ise ALTSO MYO Sosyal Hizmetler Bölümü ve Alanya Sosyal Hizmet Merkezi iÅŸ birliÄŸinde gerçekleÅŸtirilen “Engeller Birlikte Daha Kolay Aşılır” isimli program oldu. Alanya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Fatma Aksoy Görgülü ve ALKÜ Sosyal Hizmetler Bölümü akademisyeni Öğr. Gör. Ümmühani Uslu öncülüğünde gerçekleÅŸtirilen etkinlikte engelli bireyler ALKÜ Kestel YerleÅŸkesinde çeÅŸitli oyunlar ve boyama etkinlikleri yaptı.
Eğitim Fakültesi Başöğretmen Konferans Salonu’nda yapılan sempozyuma ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Karahan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çelbiş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kemal Erenler, Dekan Yardımcısı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşe Ünal, akademisyenler, sempozyum katılımcıları ve öğrenciler katıldı.