Bakan Kacır: “Milli gelirimizi son 23 yılda 236 milyar dolardan 1,3 trilyon dolara yükselttik”

A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kalkınma Ajansı Projeleri Toplu Açılış ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi İmza Töreni’nde yaptığı konuÅŸmada, “Milli gelirimizi son 23 yılda 236 milyar dolardan 1,3 trilyon dolara yükselttik. KiÅŸi başı milli gelirde 15 bin doları yakaladık” dedi.

Bir dizi program, ziyaret ve açılışlara katılmak üzere Kilis’e gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kalkınma Ajansı Projeleri Toplu Açılış ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi İmza Töreni’nde konuÅŸtu. Bakan Kacır, “GAP Bölge Kalkınma İdaremiz ve İpekyolu Kalkınma Ajansımız destekleriyle hayata geçirilen; tekstilden kültür turizme, tarımsal altyapıdan gıda sanayine ve sosyal giriÅŸimciliÄŸe uzanan geniÅŸ bir yelpazede, 12 yeni projenin açılışını gerçekleÅŸtiriyoruz” dedi.

“Kilis’imize yeni eserler kazandırmanın mutluluÄŸu içindeyiz”

Bakan Kacır, “Bugün, Kilis’imize yeni eserler kazandırmanın mutluluÄŸu içindeyiz. GAP Bölge Kalkınma İdaremiz ve İpekyolu Kalkınma Ajansımız destekleriyle hayata geçirilen; tekstilden kültür turizme, tarımsal altyapıdan gıda sanayine ve sosyal giriÅŸimciliÄŸe uzanan geniÅŸ bir yelpazede, 12 yeni projenin açılışını gerçekleÅŸtiriyoruz. Aynı zamanda GAP Bölge Kalkınma İdaremiz eliyle, ÅŸehrimizde hayata geçireceÄŸimiz 4 projenin de imzasını atıyoruz. Kilis’in kalkınmasına deÄŸer katacak projelerin ÅŸehrimize, Kilislilere ve ülkemize hayırlı uÄŸurlu olmasını temenni ediyorum. Ülkemiz son 22 yılın güçlü zemininin üzerinde, Türkiye Yüzyılı’na daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye hedefiyle adım attı. Bu hedefe ulaÅŸmak, geleceÄŸe istikamet vermek adına çok çalıştık, azim ve gayretle durmadan, yorulmadan emin adımlarla yürüdük. Planlı ve saÄŸlam temelli politikalarla, uzun vadeli vizyoner hedeflerle, istikrarlı projelerle hayalleri gerçek, imkansızı mümkün kıldık. Milli gelirimizi son 23 yılda 236 milyar dolardan 1,3 trilyon dolara yükselttik. KiÅŸi başı milli gelirde 15 bin doları yakaladık. Planlı sanayi alanları, nitelikli insan kaynağı ve güçlü lojistik baÄŸlantılarıyla ülkemizi küresel üretim üssü konumuna taşıdık. Artık kendi SİHA’larını, eÄŸitim uçaklarını, helikopterlerini, deniz platformlarını, kara araçlarını, uydularını tasarlayan ve üreten bir ülkeyiz. Milletimizin 60 yıllık yerli ve milli otomobil hayalini; elektrikli ve akıllı aracımız TOGG’la gerçeÄŸe dönüştürmüş bir ülkeyiz. CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde; yüksek teknoloji ve katma deÄŸer üreten, refahı yurt sathına daha dengeli yayılmış ve topyekûn kalkınmış Türkiye hedefiyle 81 ilimizin tamamını yeni projelerle ilmek ilmek dokuyoruz. BaÅŸlattığımız büyük kalkınma seferberliÄŸine tüm ÅŸehirlerimizi dahil ediyoruz. Kilis’imiz de yürüttüğümüz kalkınma seferberliÄŸinden elbette nasibini alıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; yatırım teÅŸviklerimizle, planlı sanayi alanlarıyla, KOBİ’lerimize saÄŸladığımız imkanlarla ve bölgesel kalkınma projelerimizle Kilis’i ihya ediyor, Kilisliler için çalışıyoruz. GeçtiÄŸimiz 23 yılda, ÅŸehrimizdeki planlı sanayi altyapısını güçlendirmek için; Kilis Polateli Åžahinbey Organize Sanayi Bölgesini kurduk. OSB’lerimizin toplam büyüklüğünü 90 hektardan bin 688 hektara çıkardık. OSB’lerimizde ilave 4 bin 800’den fazla istihdam oluÅŸturduk. Kilis Organize Sanayi Bölgesinin 42 hektarlık geniÅŸleme alanının altyapı iÅŸlerini ve arıtma tesisini tamamlayarak, inÅŸallah en kısa sürede sanayicilerimizin hizmetine sunacağız. Kilis’imizin büyüme ve kalkınma yolculuÄŸunun baÅŸat aktörlerinden KOBİ’lerimize can suyu olmaya devam ediyoruz. 2002 öncesinde ilimizde KOSGEB desteklerinden yararlanmış iÅŸletme yokken son 23 yıl içinde 3 bin 222 KOBİ’mize 678 milyon lira destek verdik” dedi.

“31,1 milyar lira sabit yatırımın ve 8 bin 500’den fazla istihdamın önünü açtık”

Kilis’e yapılan yatırımlarla ilgili bilgi veren Bakan Kacır, “Åžehrimizde gerçekleÅŸecek yatırımlar için 262 teÅŸvik belgesi düzenledik. 31,1 milyar lira sabit yatırımın ve 8 bin 500’den fazla istihdamın önünü açtık. BildiÄŸiniz üzere 29 Mayıs’ta CumhurbaÅŸkanımızın kararıyla yeni teÅŸvik sistemimiz yürürlüğe girdi. Yeni modelimizdeki sektörel ve bölgesel teÅŸvikler kapsamında; Kilis’te yapılacak imalat sanayi yatırımlarında istihdam edilecek çalışanların SGK iÅŸveren paylarını 12 yıl boyunca Bakanlığımız karşılayacak. 10 yıl süreyle de çalışanlarımız için sigorta pirimi desteÄŸi saÄŸlıyoruz. Åžehrimizde yapılacak imalat sanayi yatırımlarında kullanılacak krediler için 24 milyon liraya kadar, 11,5 puan faiz/kar payı desteÄŸi sunuyoruz. Yatırımın niteliÄŸine göre yüzde 30’a varan yatırıma katkı oranı ile vergi indirimi saÄŸlıyoruz. Yatırım makinelerinde KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti veriyoruz. Yeni teÅŸvik sistemimizin önemli bir bileÅŸeni Yerel Kalkınma Hamlesi Programımızdır. Programla; atıl kaynakları üretime kazandırmayı, yerel ihtiyaçlara yanıt vermeyi, bölgelerin yetkinlik ve teknoloji üretim düzeyini geliÅŸtirmeyi ve bölgesel rekabetçiliÄŸi artırmayı hedefliyoruz. Her ilde sosyo-ekonomik geliÅŸmiÅŸlik, yerel ihtiyaçlar, istihdam potansiyeli ve kümelenme etkisi gibi farklı kriterleri dikkate alarak 4 öncelikli yatırım konusunu destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kilis’teki 138 projeye 622 milyon lira destek verdik”

Bakan Kacır, “Bu doÄŸrultuda, Kilis’e deÄŸer katacak zeytin çekirdeÄŸinden aktif karbon, prinadan rafine zeytinyağı, zeytin karasuyundan polifenol ve organik gübre üretimi; üzüm mamulü katma deÄŸerli ürünlerin üretimi; ambalaj ürünleri üretimi ve asgari 3 bin küçükbaÅŸ kapasiteli olmak üzere entegre süt üretim ve iÅŸleme tesisi yatırımları için nitelikli destekler sunuyoruz. Bu yatırımlarda 240 milyon liraya kadar finansman desteÄŸi saÄŸlıyoruz. Tüm bu çabalar, Anadolu’nun; bu kadim toprakların, yatırımla ve üretimle yeniden ayaÄŸa kalkması için. Kilis’in sahip olduÄŸu potansiyeli harekete geçirmeye ve ÅŸehrimizi yeni yatırımlarla ihya etmeye kararlıyız. Bu anlayışla; İpekyolu Kalkınma Ajansımız eliyle, Kilis’teki 138 projeye 622 milyon lira destek verdik. GAP Bölge Kalkınma İdaremiz ile; ilimizdeki kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin toplam 63 projesine 678 milyon lira destek saÄŸladık. Bugün, yine devreye alacağımız 12 ve imzasını atacağımız 4 yeni yatırım; Kilis’imizin Türkiye Yüzyılı yolculuÄŸumuza üretimle, istihdam ve turizmle katkı vermesi için kararlılığımızın niÅŸanesidir. Açılışını gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz 12 proje arasında yer alan Kilis Tekstilkent projesiyle Kilis’te tekstil sektörünün geliÅŸimi için önemli bir adım atıyoruz. Kilis Organize Sanayi Bölgemiz bünyesinde halihazırda 250 kiÅŸiye istihdam saÄŸlayan bu tesis, tam kapasiteyle faaliyete geçtiÄŸinde 2 bin vatandaşımıza ekmek kapısı olacak. Sizlerin de yakından bildiÄŸi üzere; Kilis’i yakın coÄŸrafyamızın önemli tekstil üretim üsleri arasına taşımayı hedefleyen bu projenin fikir babası, Kilis halkına 11 yıldan fazla belediye baÅŸkanı olarak hizmet etmiÅŸ merhum Abdi Bulut’tu. Adını ve anısını Tekstilkent’te yaÅŸattığımız merhum belediye baÅŸkanımıza, bu vesileyle Allah’tan rahmet diliyorum” ifadelerine yer verdi.

“Kırsal ve kentsel yaÅŸam kalitesini artıracağız”

Kilis’e yönelik projeleri anlatan Bakan Kacır, “GAP Bölge Kalkınma İdaremiz ve İpekyolu Kalkınma Ajansımız destekleriyle hayata geçen, ÅŸehrimizin büyüme ivmesine katkı saÄŸlayacak, farklı eser ve hizmetlerin de açılışını gerçekleÅŸtiriyoruz. GAP Bölge Kalkınma İdaremiz aracılığıyla tarımsal rehabilitasyon, kültür-sanat ve eÄŸitim alanlarında Kilis’e deÄŸer katacak projelerin ilk adımlarını yine bugün atıyoruz. Kilis’in yerel ekonomisini canlandıracak, sanayi ve tarımda üretimini verimli kılacak, istihdam hacmini artıracak projelerimizin ÅŸehrimize ve bölgemize hayırlı, uÄŸurlu olmasını temenni ediyorum. Kilis’i kalkındıracak eser ve hizmetleri, önümüzdeki dönemde de devreye almaya süratle devam edeceÄŸiz. Bölgesel kalkınma çalışmalarımızda 5 yıllık yol haritamız Bölgesel GeliÅŸme Ulusal Stratejimiz CumhurbaÅŸkanımızın onayıyla yürürlüğe girdi. Strateji belgemizde Kilis’imizi öncelikli dönüşüm ili olarak belirledik. Bu kapsamda; önümüzdeki dönemde ÅŸehrimizde imalat sektöründe yenilikçi uygulamaları yaygınlaÅŸtırarak nitelikli iÅŸ gücünü çekecek, sosyal ve teknik altyapı yatırımlarını yaygınlaÅŸtıracağız. İlimizde, tarıma dayalı sanayinin desteklenmesi doÄŸrultusunda zeytinyağı iÅŸleme faaliyetlerini önceliklendireceÄŸiz. Kırsal ve kentsel yaÅŸam kalitesini artıracağız. Kilis’te gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz yatırımlar, gelecekte yapacaklarımızın da adeta niÅŸanesidir. Bugün güzel bir müjdeyi de sizlerle paylaÅŸmak istiyorum. Türkiye Sosyal Kapsayıcı YeÅŸil GeçiÅŸ Projesi (SOGREEN) kapsamında, 15 Kalkınma Ajansımız, yaklaşık 600 milyon TL tutarındaki teklif çaÄŸrılarını ilan ediyor. Kilis’imizde yer alan giriÅŸimciler ile kooperatifler ve üretici birliklerinin de yararlanacağı Hızlandırıcı Hibe DesteÄŸi Programları ile; yeÅŸil dönüşüme öncülük edecek ve yeni istihdam oluÅŸturacak iÅŸ fikirleri ve yatırımlar hayata geçirilecek. Bu kapsamda, proje başına 2 milyon liraya kadar destek vereceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

Önceki

Sonraki

Benzer Haberler

Yorumlar (0)

YORUM YAZ

Bir yanıt yazın

POPÜLER HABERLER