Almanya’nın baÅŸkenti Berlin’de kültürel çeÅŸitliliÄŸi ve hoÅŸgörüyü kutlamak amacıyla organize edilen geleneksel Berlin Kültürler Karnavalı’nın 27’ncisi düzenlendi. Berlin’de 6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleÅŸtirilen bu dört günlük etkinlik, Karnavalı her sene olduÄŸu gibi bu senede renkli görüntülere sahne oldu. Berlin’de 1995’ten bu yana düzenli olarak her yıl gerçekleÅŸtirilen etkinliÄŸe, binlerce kiÅŸi katıldı.
Blücherplatz Meydanı’nda kurulan yaklaşık 350 stantta kültürel yiyecek ve içecekler ziyaretçilerin beÄŸenisine sunuldu. Yine burada kurulan sahnelerde, Berlin’de yaÅŸayan farklı etnisitelerden çok sayıda amatör ve profesyonel müzik grupları kendi ülkelerinin geleneksel müziklerini seslendirme fırsatı buldu. Bu sahnelerde çeÅŸitli Türk müzik grupları sahne aldı.
Karnavalın geçit töreni ise bu yıl Frankfurter Allee üzerinde gerçekleÅŸtirildi. Karnaval geçidi, Proskauer Strasse’den baÅŸlayıp Berolinastrasse’de son buldu. Geçit töreninde, farklı milletlerden 60’tan fazla grup, müzik, dans, performans, görsel sanatlar ve akrobasi gösterileri sundu. Brezilya samba dansından Çin aslan dansına, Türk zeybeÄŸinden Batı Afrika davullarına ve İsviçre karnaval müziÄŸine kadar geniÅŸ bir kültürel yelpazede performans sergilendi.
Berlin’de yaÅŸayan en büyük yabancı nüfusunu Türklerin oluÅŸturmasına raÄŸmen, karnavalın geçit töreninde yıllardır Türkiye temsil edilmezken, bu yıl ilk kez Türklerin oluÅŸturduÄŸu müzik ve dans grubu geçit töreninde yer aldı. Grup, geleneksel folklorik kostümler içerisinde geçit güzergahı boyunca oyun havaları, halay ve zeybek gibi dans figürlerini sergiledi.
Werkstatt der Kulturen (Kültürler Atölyesi) tarafından organize edilen bu etkinlik, Berlin’in 180’den fazla ülkeden gelen 450 binden fazla göçmen nüfusunun kültürel katkılarını sergileyen bir platform sunuyor. Karnaval, sadece bir eÄŸlence deÄŸil, aynı zamanda hoÅŸgörü, eÅŸitlik ve dayanışma mesajları veren bir sosyal etkinlik olarak da önem taşıyor.