Türkiye genelinde şap hastalığı sebebiyle tüm hayvan pazarlarının kapatılması ile birlikte kırmızı et fiyatlarında da düşüş gözlenmeye başlandı. Üreticilerin bu süreçte hayvanlarını kesmesinden kaynaklanan durumla ilgili konuşan üreticiler, piyasadaki et kapasitesinin arttığının ve bu durumun da fiyatlara yansıdığını ifade etti. Türkiye’nin önemli büyükbaş hayvancılık merkezlerinden olan Çankırı’da besiciler ve kasaplar ise bölgede kırmızı etin kasaplara giriş maliyetinin 500 TL’nin üzerinde olduğunu ve vatandaşların kırmızı et alırken buna dikkat etmesi gerektiğini ifade etti. Bölgede en düşük etin kilogramının 600 TL olduğunu söyleyen kasap Cihan Koç, bazı yerlerde 440 TL’ye kıyma satıldığını gördüklerini, ancak maliyetler sebebiyle bunun mümkün olamayacağını ifade etti.
“Sakatlanan veya hastalanan hayvanların kesimini yapıp satışa sunabiliyorlar”
Sakatlanan ya da hastalanan hayvanların kesildikten sonra ucuz fiyattan satılabildiÄŸini ve tüketicilerin bu konuda dikkatli olması gerektiÄŸini belirten Cihan Koç, “İyi bir etin hayvanın beslenmesinden kesimine kadar usulüne uygun bir ÅŸekilde yapılmış olması lazım. Öncelikle keseceÄŸimiz hayvanın saÄŸlıklı olması, doÄŸru beslenmesi ve doÄŸru ÅŸekilde kesilip, dinlendirilip tezgahta sunulması gerekli. 18 aylık veya 2 yaşında et renginin pembe bir ÅŸekilde canlı olması lazım. Her et iyi et deÄŸildir. Günümüzde ucuz etlerde var. Örnek vermek gerekirse, bugün Çankırı’da 440 TL’den kesim yapılmaktadır, bunun kesim ücreti, hayvandan çıkan fire, kemik derken dükkana giriÅŸ maliyeti 500 TL’nin üzerindedir. Tabii, dükkan ve personel giderleri dahilinde belli bir fiyatta olması lazım. Bizim bölgemizde en düşük et 600 TL’den satışa sunuluyor. Fakat bazı yerlerde ise kesim fiyatı olan 440 TL’den kıyma satıyorlar. Bu gibi ucuz fiyatlara et alınmaz. Sakatlanan veya hastalanan hayvanların kesimini yapıp satışa sunabiliyorlar. Bizim vatandaÅŸlardan isteÄŸimiz, mahallelerindeki kasapları iyi tanısınlar. Tezgah düzenine, temizliÄŸine ve et renklerine baksınlar. Güvenilir kasaplardan alışveriÅŸ yapsınlar” dedi.
“Ucuz hayvanlarda illaki bir hastalık durumu vardır”
Ucuza alınan hayvanlarda ÅŸap gibi çeÅŸitli hastalıkların bulunabileceÄŸini söyleyen büyükbaÅŸ hayvan yetiÅŸtiricisi Ömer Kara ise, “Hayvan alırken hayvanın saÄŸlığına çok dikkat edilmesi lazım. Parlak tüylü ve hareketli hayvanları almamız çok daha iyi olur. Kötü hayvanları almak doÄŸru bir tercih olmaz. Åžap hastalıklı yada ciÄŸerlerinde hastalık olabilir, bu durumda insan saÄŸlığına zarar verir. Almış olduÄŸunuz hayvanlar illaki pahalı olur ama ucuz hayvana göre daha iyidir. Ucuz hayvanlarda illaki bir hastalık durumu vardır” ifadelerini kullandı.
Bedirhan Göksu
Yorumlar (0)