Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron ile İngiltere BaÅŸbakanı Keir Starmer, Londra’nın kuzeybatısındaki Northwood’daki NATO komuta merkezinde bir araya gelerek, Avrupa’nın gündemindeki üç kritik konuda önemli mesajlar verdi. Liderler, Ukrayna-Rusya savaşında barışa hazırlık, Filistin’in tanınması ve artan düzensiz göçle mücadele konusunda fikir birliÄŸine vardı. Liderler, NATO’nun deniz komuta merkezinde gerçekleÅŸtirdikleri görüşmede, Ukrayna ile Rusya arasında saÄŸlanacak muhtemel bir ateÅŸkesi izleyen süreçte uygulanacak güvenlik planının hazır olduÄŸunu duyurdu.
Macron, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Bir ateÅŸkesin imzalanmasının hemen ardından devreye alınabilecek bir planımız var” dedi. CumhurbaÅŸkanı, bu planın Fransa ve İngiltere öncülüğünde kurulan “Gönüllüler Koalisyonu” kapsamında hazırlandığını belirtti.
Mevcut Fransız-İngiliz müşterek Harekat Gücü olan CJEF’in kapasitesinin önemli ölçüde artırılacağını bildiren Macron, “Bu müşterek gücü tugay seviyesinden kolordu seviyesine çıkarıyoruz. Yani 50 bin askere kadar çıkarılabilecek bir yapıdan söz ediyoruz” diye konuÅŸtu.
Macron, yeni yapının, gerektiÄŸinde “diÄŸer Avrupa ortaklarını da kapsayabileceÄŸini” ve “NATO emrine sunulabileceÄŸini” ekledi. Güvenlik planının uygulanmasını yönetecek komuta ve kontrol yapısının merkezinin ilk aÅŸamada Paris’te olacağını söyleyen Fransa CumhurbaÅŸkanı Macron, merkezin ÅŸimdiden faaliyette olduÄŸunu ve Kiev ile eÅŸgüdüm içinde çalıştığını aktardı. KonuÅŸmasında Avrupa’nın Ukrayna güvenliÄŸine olan baÄŸlılığını vurgulayan Emmanuel Macron, sürecin siyasi ve askeri boyutlarını bir arada taşıyan bütüncül bir yaklaşım olduÄŸunu kaydetti.
Macron’dan Gazze’de iki devletli çözüme destek
İsrail’in Gazze Åžeridi’ndeki saldırılarına da deÄŸinen Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron, çözümün temelinin Filistin’in devlet olarak tanınmasından geçtiÄŸini vurguladı. Fransa CumhurbaÅŸkanı, “Bu savaÅŸa son vermek, hem rehinelerin hem de Gazze halkının yaÅŸadığı çileye son vermek açısından mutlak bir aciliyet taşıyor. Sonu ve stratejik hedefi olmayan bir savaşın devamı, bölge için ve ortak güvenliÄŸimiz açısından ciddi bir tehdit oluÅŸturuyor. Åžu anda hiçbir gerekçeyle savunulamayacak bir insanlıktan çıkarma sürecine sahne oluyor. Hep birlikte siyasi bir yol sunmamız gerekiyor. İki devletli çözümün geleceÄŸine inanıyorum; bu çözüm, İsrail’in komÅŸularıyla barış ve güvenlik içinde yaÅŸamasını mümkün kılacaktır. Paris’te, Londra’da ve baÅŸka yerlerde seslerimizi birleÅŸtirmemiz gerektiÄŸine inanıyorum; bir Filistin Devleti’ni tanımak ve bu siyasi dinamizmi baÅŸlatmak gerekiyor, bu da barış perspektifiyle uyumlu olan tek yoldur” ifadelerini kullandı.
“Avrupa’ya ilk giriÅŸ noktalarıyla iÅŸ birliÄŸi yapmalı ve bu geçiÅŸ yollarını ortadan kaldırmalıyız”
Macron, Starmer ile ele aldığı ManÅŸ Denizi üzerinden İngiltere’ye artan yasa dışı göçe iliÅŸkin açıklama yaparak, Fransa’nın göç geçiÅŸlerinde kilit ülke olduÄŸunu vurguladı. Emmanuel Macron, “Fransa, İngiltere’ye geçiÅŸte son durak. Bu nedenle bu yükü tek başına taşıyamayız” dedi.
Ayrıca insan kaçakçılığı aÄŸlarının yok edilmesi gerektiÄŸini söyleyen Macron, “Kaçak göç aÄŸlarıyla daha güçlü mücadele etmek zorundayız. Avrupa’ya ilk giriÅŸ noktalarıyla iÅŸ birliÄŸi yapmalı ve bu geçiÅŸ yollarını ortadan kaldırmalıyız” diye konuÅŸtu.
Fransız CumhurbaÅŸkanı ayrıca, “İngiltere’nin Avrupa BirliÄŸi’nden ayrıldığı süreçte halka göç konusunda satılan yalanların nelere yol açtığını ÅŸimdi hep birlikte görüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
“Putin’i müzakere masasına oturtmak zorundayız”
Toplantıda Ukrayna’da savaÅŸ sonrası süreçle ilgili konuÅŸan İngiltere BaÅŸbakanı Keir Starmer ise, “Planlar hazır ve biz bunları uzun vadeli bir perspektifle hazırladık” ifadelerini kullandı. Starmer, sürecin yalnızca geçici bir güvenlik önlemi deÄŸil, kalıcı bir stratejik yapı hedefiyle oluÅŸturulduÄŸunu vurguladı.
Ayrıca, Fransa ile kurulan merkezin aktif hale geldiÄŸini hatırlatarak, “Komuta yapısı tamamlandı ve Kiev’le yakın koordinasyon içindeyiz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
İngiltere BaÅŸbakanı Starmer, “Çabalarımızı artık barış hazırlığına yönlendirmeliyiz. Putin’i müzakere masasına oturtmak zorundayız. Bu koordineli baskı farka neden olacaktır” dedi.
“İngiltere’ye yasa dışı yollardan gelenlerin bir kısmı Fransa’ya geri gönderilecek”
ManÅŸ Denizi üzerinden İngiltere’ye artan yasa dışı göçe de deÄŸinen İngiltere BaÅŸbakanı Starmer, bu durumu dengelemek için Fransa ile üzerinde uzlaşılan yeni bir pilot programı açıkladı. Starmer, “Bu yeni pilot program, ‘bir giriÅŸ ve bir çıkış’ ilkesine dayanıyor. Yani, İngiltere’ye yasa dışı yollardan gelenlerin bir kısmı Fransa’ya geri gönderilecek. Buna karşılık, insani veya ailevi gerekçelerle kabul edilebilecek baÅŸvurular İngiltere tarafından alınacak” diye konuÅŸtu.
İngiltere hükümeti kaynaklı verilere göre, 2025’in ilk altı ayında 20 binden fazla kişi küçük teknelerle İngiltere’ye ulaştı. Bu sayının, geçen yıla göre yüze 50’lik bir artış gösterdiği açıklandı. Yıllık yaklaşık 2 bin 600 kişiyi kapsayacak bu sistemin, sembolik de olsa ikili iş birliği açısından önemli olduğu ifade edildi.
Mehmet Gündüz
Yorumlar (0)