Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında Manisa’da desteklenecek 4 yatırım konusunun, Hükümet tarafından kararlaştırıldığını duyurdu. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ doğrultusunda belirlenen yatırımlar, ilin kalkınma düzeyine doğrudan katkı sağlayacak stratejik alanları kapsıyor.
Manisa Valisi Vahdettin Özkan yaptığı açıklamada, yatırım konularının belirlenmesinde Manisa’nın sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi, coğrafi potansiyeli, atıl kaynakların değerlendirilmesi ve stratejik sektörlerin desteklenmesinin dikkate alındığını ifade etti.
Sanayi ve tarımın birlikte yükseldiÄŸi, her iki alanda da Türkiye’nin öncü illerinden olan ve ülke ekonomisine önemli katma deÄŸer saÄŸlayan Manisa’da teÅŸvik için belirlenen yatırım alanlarının da bu sektörlerin geliÅŸimine ve ihtiyaçlarına yönelik olduÄŸunu söyleyen Vali Vahdettin Özkan “Åžehrimize önemli katkılar saÄŸlayacak, yatırımcılarımızı ve giriÅŸimcilerimizi destekleyecek olan bu teÅŸvikleri saÄŸlayan Hükümetimize ve ilgili bakanlıklarımıza teÅŸekkür ediyorum.” dedi.
Manisa için 4 farklı yatırım
Program kapsamında Manisa için belirlenen 4 yatırım konusundan ilkinin ’Elektronik Kart/Modülleri vb. Üretimi, ikincisinin Modern Jeotermal Sera Kurulumu, Jeodry Yöntemiyle KurutulmuÅŸ Meyve Sebze Üretimi ve Paketleme Entegre Tesisi (Asgari 20 dönüm), üçüncüsünün Teknolojik Tarım Makineleri Üretimi (Akıllı tarım teknolojileriyle entegre edilen hassas dozajlama sistemlerine sahip tarım makineleri ve/veya hassas tarım uygulamaları, imalatı, teknolojik tarım makineleri üretimi) ve dördüncüsünün de Zeytin Atıklarından Katma DeÄŸerli Ürün Üretimi (Aktif Karbon, rafine zeytinyağı, polifenol, organik gübre vb.) olduÄŸunu kaydeden Vali Özkan, Manisa’nın geliÅŸimine ve kalkınma düzeyine, vatandaÅŸların refah düzeyine katkı saÄŸlayabilecek alanların tespit edildiÄŸi konular, deÄŸiÅŸen strateji ve ihtiyaçlar doÄŸrultusunda her yıl güncellenebilecek dinamik bir yapıya sahip. Her yıl ihtiyaç olması halinde Manisa’nın coÄŸrafi potansiyeli, atıl kaynakların deÄŸerlendirilmesi, yerel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik yeni yatırım konuları programa dâhil edilebilecek. Böylelikle bu teÅŸvik mekanizmasıyla Manisa’nın refahına, üretim çeÅŸitliliÄŸine ve istihdamına sürekli katkı saÄŸlanacak. Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) aracılığıyla yürütülecek programın baÅŸvuruları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geliÅŸtirilen internet tabanlı portal üzerinden çevrim içi olarak yapılabilecek. Program kapsamında, komple yeni yatırımlar ile mevcut üretim kapasitesinde en az yüzde 75 oranında ve mevcut kayıtlı istihdamda en az yüzde 50 oranında artış saÄŸlayan kapasite artışı yatırımları destek kapsamına alınacaktır.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Yaralanabilecek teÅŸvikler
Vali Özkan, Yerel Kalkınma Hamlesi Programı kapsamında Manisa’da yatırımcıların yararlanabileceÄŸi teÅŸvikleri ise şöyle sıraladı: “Katma DeÄŸer Vergisi (KDV) İstisnası: TeÅŸvik belgesi kapsamında gerçekleÅŸtirilecek makine-teçhizat alımları ile yazılım ve gayrimaddi hak kiralamalarına yönelik iÅŸlemler, KDV’den istisna tutulacaktır. Gümrük Vergisi Muafiyeti: Belirlenen istisnalar dışında, teÅŸvik kapsamındaki yatırım mallarının ithalatında gümrük vergisi muafiyeti uygulanacaktır. Faiz veya Kar Payı DesteÄŸi: Yatırımın, sabit yatırım tutarının yüzde 70’ine kadar kullanılacak krediler için, faiz veya kar payının yüzde 40’ına karşılık gelen kısmı, 20 puanı aÅŸmamak kaydıyla ve en fazla 5 yıl süreyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanacaktır. Bu kapsamda saÄŸlanacak destek tutarı yatırım bedelinin yüzde 20’sini geçmemek üzere azami 240 milyon TL ile sınırlandırılmıştır. Bu destek unsurundan faydalanan yatırımlar, aynı zamanda makine desteÄŸinden yararlanamayacaktır. Makine DesteÄŸi: Birim fiyatı 2 milyon TL ve üzeri olan makine ve teçhizatlar için yatırım tutarının yüzde 15’ini geçmemek kaydıyla yüzde 25 oranında destek saÄŸlanmaktadır. Destek üst limiti 240 milyon TL olarak belirlenmiÅŸ olup, bu destekten faydalanan yatırımlar için faiz/kar payı desteÄŸi uygulanmayacaktır. Sigorta Primi İşveren Hissesi DesteÄŸi: Yatırımla birlikte saÄŸlanan istihdama yönelik olarak, ödenmesi gereken sigorta primi iÅŸveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının 8 yıl boyunca yüzde 50’si Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca karşılanacaktır. Vergi İndirimi: Yatırım tutarının yüzde 50’sine ulaşıncaya kadar yüzde 60 oranında kurumlar veya gelir vergisi indirimi uygulanacaktır. Yatırıma katkı tutarının yüzde 50’si, yatırımcının diÄŸer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına da yansıtılabilecektir. Vergi indiriminden faydalanmak istemeyen yatırımcılar için, faiz/kar payı desteÄŸinin yatırım tutarına oranı yüzde 25’e, makine desteÄŸinin yatırım tutarına oranı ise yüzde 20’ye çıkarılabilecek; her iki destek türü için üst limit 300 milyon TL olarak uygulanabilecektir. Yatırım Yeri Tahsisi: Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, uygun bulunan projelere yatırım yeri tahsisi yapılabilecektir.”
Yorumlar (0)