MTSO BaÅŸkanı Çakır: “Çocuklarımızı erken yaÅŸta mesleklerle buluÅŸturmalıyız”

A+
A-

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, gençlerin meslek sahibi olması için erken yaşta mesleki eğitimle tanışmasının önemine dikkat çekerek, dünyada artık teorik bilginin değil, beceri ve meslek sahibi bireylerin öne çıktığını vurguladı.

MTSO Temmuz Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda ilk olarak uzmanlarca, ‘Longevity Sağlıklı Uzun Yaşam Tıbbı’ konulu sunum yapıldı. Ardından meclis üyeleri sektörel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Meclis Üyesi Yasemin Taş, kentin sağlık turizmi, tarım, lojistik ve tanıtımıyla ilgili proje önerilerini paylaştı.

“Çocukların mesleÄŸe erken baÅŸlaması toplumsal huzur ve ekonomik geliÅŸme saÄŸlar”

Toplantıda konuÅŸan MTSO BaÅŸkanı Hakan Sefa Çakır, nitelikli personel bulma konusunda yaÅŸanan sıkıntılara deÄŸindi. Bu sorunun en önemli nedenlerinden birinin gençlerin çok geç yaÅŸta meslek eÄŸitimine yönlendirilmesi olduÄŸunu ifade eden Çakır, “Dünya artık teorik bilgilerle iÅŸ yapanları deÄŸil, beceri ve meslekle iÅŸ yapanları talep ediyor. Çocuklarımızı erken yaÅŸlarda mesleki eÄŸitimle buluÅŸturmalıyız” dedi.

Çocukların yaz tatillerinde çırak mantığıyla iÅŸ dünyasının içinde yer alabileceÄŸi güvenli alanlar oluÅŸturulması gerektiÄŸini belirten Çakır, bu durumun akademik eÄŸitim üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağını vurguladı. Çakır, “MESEM’lerin daha etkin çalışmasını saÄŸlamalı, buraya giden çocuklarımızın sayısını artırmalıyız. Bu sistem sayesinde gençlerimiz hem meslek sahibi oluyor hem de üretime katkı saÄŸlıyor” diye konuÅŸtu.

“İş dünyası uygun ortam hazırlamalı”

Çocukların yaz tatillerinde güvenli iÅŸyerlerinde meslekle tanışmasının önemine dikkat çeken Çakır, anne ve babalara da çaÄŸrıda bulunarak, “Çocuklarımızın bir iÅŸi baÅŸarmanın, üretmenin ve toplumda saygı duyulmanın tadını erken yaÅŸlarda almasını saÄŸlamalıyız” ifadelerini kullandı.

“Artık yeni normaller baÅŸlıyor”

KonuÅŸmasında küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi konusuna da deÄŸinen Çakır, “İklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadelede önlemleri 30 yıl önce almalıyız. Bugün artık deÄŸiÅŸen koÅŸullara nasıl uyum saÄŸlayacağımızı konuÅŸuyoruz. 50 derece sıcaklıklarla nasıl baÅŸa çıkabileceÄŸimizi düşünmeliyiz” diye konuÅŸtu.

Suriyeli işçilerin sektöre katkısına da değinen Çakır, dönüşlerin artmasının iş gücü eksikliği oluşturabileceğini belirtti. Özellikle tekstil sektöründe bu durumun ciddi sıkıntılara yol açabileceğini söyleyen Çakır, meslek liselerinin ve yaz döneminde çıraklık uygulamalarının bu açığı kapatmada önemli olduğunu kaydetti.

Çakır, Mersin’in yıllık 150 milyon adet eşofman üretimiyle ülkenin lideri konumunda olduğunu, üretimin yüzde 35-40’ının ihraç edildiğini ifade etti. Sektördeki gücü artırmak için kümelenmenin ve Tekstil Kent Projesi’nin önemine değinen Çakır, ocak ayında düzenlenmesi planlanan tekstil fuarının da geleneksel hale getirileceğini açıkladı.

Önceki

Sonraki

Benzer Haberler

Yorumlar (0)

YORUM YAZ

Bir yanıt yazın

POPÜLER HABERLER