Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Fidan ile dünya genelinde siyasetçiler ve siyaset bilimcileri açısından oldukça popüler ve itibarlı bir platform haline gelen Antalya Diplomasi Forumu sırasında da görüştüklerini ve düzenli bir şekilde temas halinde olduklarını ifade etti.
Bugünkü görüşmede Türkiye ile Rusya arasındaki ortaklığın güçlendirilmesi ve iÅŸbirliÄŸi alanlarının geniÅŸletilmesi yönündeki ortak kararlılığı teyit ettiklerini ifade eden Lavrov, Türkiye ile Rusya arasındaki iÅŸbirliÄŸini Batı’nın zorlaÅŸtırma giriÅŸimlerine raÄŸmen ilerletmeye devam ettiklerini kaydetti. Lavrov, “Devlet BaÅŸkanımız, dışarıdan gelen tüm engellemelere raÄŸmen Türkiye ile pozitif bir ÅŸekilde önemli projelerin hayata geçirilmesini ve ikili iÅŸbirliÄŸimizin geliÅŸtirilmesi noktasındaki niyet ve kararlılığı, Kremlin’de Sayın Fidan’la yaptığı görüşmede ciddi ve çok net bir ÅŸekilde bir kez daha teyit etti” dedi.
Türkiye ile Rusya arasındaki ikili iÅŸbirliÄŸinin tarihi temeller üzerine kurulu olduÄŸunu vurgulayan Lavrov, “25 Mayıs’ta Rusya ile Türkiye arasında temel iliÅŸkiler anlaÅŸması imzalanmasının 33’üncü yıl dönümünü kutladık. Önümüzdeki günlerde, 3 Haziran tarihinde Sovyet Rusyası ile Atatürk Türkiyesi arasındaki diplomatik iliÅŸkilerin tesisinin 105’nci yıl dönümünü kutlayacağız. Bugün çok farklı ikili konuları ele aldık. Özellikle üst düzeyde varılan mutabakatların yerine getirilmesi konusunda. Nasıl adımlar atacağımız noktasında önemli bir toplantı yaptık. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inÅŸaatı devam ediyor ve bu inÅŸaatı devlet ÅŸirketi Rosatom devam ettiriyor. TürkAkım ve Mavi Akım doÄŸal gaz boru hatlarının güvenliÄŸinin saÄŸlanması konusunu da Kiev rejiminin kesintisiz provokasyon ve tehditleri baÄŸlamında ele aldık. 52 milyar doları aÅŸan ticaret hacmimizin istikrarlı bir ÅŸekilde artışını not ettik. İliÅŸkilerimizi çeÅŸitlendirip diÄŸer önemli iÅŸ birliÄŸi alanlarının açılması konusunda çaba göstereceÄŸiz” dedi.
Ticari ve Ekonomik İşbirliÄŸi Konularında Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu’nun 19’uncu toplantısının haziran ayı sonunda Moskova’da yapılacağını ifade eden Lavrov, iki ülke arasındaki ticari ve mali iÅŸbirliÄŸinin bu önemli toplantıya katkı saÄŸlaması gerektiÄŸini belirtti. Rus turistlerin Türkiye’yi tercih ettiklerini vurgulayan Lavrov, “Bir rekor kırıldı ve anladığım kadarıyla Rus turistlerin sayısı, diÄŸer ülkelerden gelen turistlerin sayısını aÅŸtı. Rekor kırdık. Bu açıdan, gösterilen misafirperverlik için minnettarız” dedi.
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı ile Türkiye’nin Tarım ve Orman Bakanlığı arasındaki iÅŸbirliÄŸinin pekiÅŸtirilmesine katkı saÄŸlamaya hazır olduklarını ifade eden Lavrov, “Orman yangınları ile mücadelede önemli bir iÅŸ birliÄŸimiz olabilir” dedi.
“Suriye’nin toprak bütünlüğü, egemenliÄŸi ve siyasi birliÄŸinin korunması konusundaki pozisyonlarımız örtüşüyor”
Görüşmede, uluslararası arenada, uluslararası konularda yaklaşımların teyit edildiÄŸini ve özellikle Suriye konusunda yakın diyalog içerisinde olmaya hazır olduklarını ifade eden Lavrov, “Suriye’nin toprak bütünlüğü, egemenliÄŸi ve siyasi birliÄŸinin korunması konusundaki pozisyonlarımız örtüşüyor. Suriye hükümetinin geçiÅŸ döneminde karşı karşıya olduÄŸu meydan okumaları aÅŸması için biz de gerekli yardımları saÄŸlayabiliriz” dedi.
“Filistin konusunda Rusya ve Türkiye’nin pozisyonları birbiri ile örtüşüyor”
Lavrov, “Orta DoÄŸu ve Kuzey Afrika bölgelerindeki konular üzerinde yakın bir diyalog içerisinde olabiliriz. Libya’da örneÄŸin durum gergin olabiliyor ve biz, her iki ülke olarak ÅŸiddetin durdurulması için Libya’daki taraflar üzerindeki nüfuzumuzu kullanabiliriz. Filistin konusunda Rusya ve Türkiye’nin pozisyonları birbiriyle örtüşüyor. Gazze’de olup bitenlerin kabul edilemez olduÄŸunu düşünüyoruz. Batı Åžeria’daki durumların da kabul edilebilir olduÄŸunu düşünmüyoruz. Hem Rusya hem Türkiye olarak Filistin devletinin kurulmasından yanayız. Çok sayıda Filistinli öldürüldü ve yaralandı. Bu sayı maalesef artıyor. Biz sahip olduÄŸumuz tüm imkanlarımızı kullanacağız bu ÅŸiddetin durdurulması için özellikle bölge ülkeleri ile temaslarımız sırasında ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler’de elimizden geleni yapacağız. Daha önce varılan mutabakatların yerine getirilmesi ve özellikle ateÅŸkesin tesis edilmesi için çaba göstereceÄŸiz. Arap BirliÄŸi ve İslam İşbirliÄŸi TeÅŸkilatı ile Rusya olarak irtibat halinde olacağız. Türkiye’nin ÅŸu anda dönem baÅŸkanı olduÄŸu İslam İşbirliÄŸi TeÅŸkilatı nezdindeki çabalarla da derin bir felaketi durdurmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Güney Kafkasya’daki duruma da deÄŸinen Lavrov, “Kafkasya’da 3+3 ÅŸeklinde bir formatımız var. Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan ve üç önemli komÅŸu Rusya, Türkiye ve İran formatında çalışıyoruz. Bu formatın faydalı olduÄŸu görüldü ve bunu sürdüreceÄŸiz” ifadelerini kullandı.
“Batı’nın kışkırtmaları sonucu Kiev makamları her türlü provokasyona geliyor”
“Devlet BaÅŸkanının kabulü sırasında dün de ifade edildiÄŸi üzere, Ukrayna konusunu da görüştük. Özellikle 16 Mayıs tarihinde İstanbul’da gerçekleÅŸtirilen Ukrayna ve Rusya arasında doÄŸrudan müzakerelere dair deÄŸerlendirmelerde bulunduk” ifadelerini kullanan Lavrov, “Bu görüşmeler, Sayın Putin ile Sayın Trump arasındaki telefon görüşmesinin ardından baÅŸlatılmış bir giriÅŸim olmuÅŸ ve bu, Sayın ErdoÄŸan ve Sayın Fidan tarafından desteklenmiÅŸtir. Türkiye’nin de katkı yapmaya hazır oluÅŸunu takdir ediyoruz” dedi.
Rusya’nın Ukrayna konusundaki tutumunun iyi bilindiÄŸini ve bunun Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin tarafından da sık bir ÅŸekilde dile getirildiÄŸini vurgulayan Lavrov, “Müzakerelerin baÅŸarısı, bu müzakerelerde ihtilafın temel sebeplerini ortadan kaldırabilmesine baÄŸlı olacaktır. Biz Sayın Fidan ile çok faydalı bir görüş alışveriÅŸi gerçekleÅŸtirdik ve bunun çok faydalı olduÄŸunu düşünüyoruz” dedi.
Lavrov, Karadeniz’de seyrüsefer güvenliÄŸinin saÄŸlanması konusunda da Türkiye ile irtibat halinde olduklarını ifade ederek, “Son üç yılda bu husustaki müzakerelerden sonra yapılan anlaÅŸmalar maalesef yerine getirilmemiÅŸtir fakat Batı’nın kışkırtmaları sonucu Kiev makamları her türlü provokasyona geliyor. Yine de Türkiye ile diyaloÄŸumuz devam edecek ve Rusya-Türkiye iliÅŸkilerinin geleceÄŸi parlaktır. Ben bunun üzerinden hareket ediyorum ve bundan eminim” diye konuÅŸtu.
Ukrayna’nın Rusya ile esir takası üç gün sürdürdükten sonra Rusya’yı saldırı ile suçladığını ve bunun Rusya’nın savaÅŸmaya devam etmek istediÄŸi yönündeki eleÅŸtirilere neden olduÄŸu konusunda bir soru alan Lavrov, ateÅŸkes süreçlerini bozan tarafın Ukrayna olduÄŸunu savundu. Paskalya ateÅŸkesi ve 9 Mayıs Zafer Günü kutlamaları vesilesiyle ilan edilen ateÅŸkeslerin Ukrayna tarafından Rus topraklarına yapılan saldırılarla ihlal edildiÄŸini vurgulayan Lavrov, “Daha önce de Rusya-ABD arasında devlet baÅŸkanları arasındaki telefon görüşmelerinde varılan mutabakatlar çerçevesinde karşılıklı olarak enerji tesislerine saldırı olmaması konusunda bir ateÅŸkes ilan edildi ama bütün bunlara raÄŸmen Ukrayna rejimi, bütün bu ateÅŸkes dönemlerinde kasıtlı bir ÅŸekilde gerek enerji tesislerimize, gerek sivil tesislere, evlere, kreÅŸlere, okullara, Rusya’nın sivil halkını hedef alan saldırıları devam ettirdi. Maalesef sivil halk arasında kayıplarımız ve yaralılarımız var. Batı eliti, ABD dahil olmak üzere özellikle Avrupa BirliÄŸi’ndeki Batı eliti bunu görmezlikten geliyor, bunu görmüyordu” dedi.
“ABD’deki mevcut iktidarı, Biden hattına yani savaÅŸ hattına itmek istiyorlar”
Batı elitlerinin Rusya’yı stratejik bir yenilgiye uÄŸratmak istediklerini vurgulayan Lavrov, “Gerçekleri görmek istemiyorlar ya da ilgili ekipler, haber bültenlerin onlara gerçekleri nakletmiyor. Åžimdi ABD’deki mevcut iktidarı, Biden hattına yani savaÅŸ hattına itmek istiyorlar. Yani bütün bu güçler gerçekten ne olduÄŸunu aslında çok iyi anlıyor. Biz, bu saldırılara cevap verdik. Suçlu olan taraf, gerekli cezayı almalıdır. Zelenskiy ve komutasındakiler, bizim neye karşılık verdiÄŸimizi çok iyi anlıyor. Biz sadece ve sadece askeri tesislere ve askeri amaçlarla kullanılan tesislere darbe indirdik” dedi.
“Biden dönemine kıyasla, ABD tarafıyla iyi ve normal bir diyalog içerisindeyiz”
Rusya’nın müzakere heyetinin baÅŸkanı Medinsky’nin deÄŸiÅŸtirilmesine iliÅŸkin iddialar hakkında bir soruya cevabında Lavrov, “Bazı dedikodular söz konusu. ABD, Rusya’nın baÅŸmüzakerecisini deÄŸiÅŸtirmek istiyor. Biden dönemine kıyasla, ABD tarafıyla iyi ve normal bir diyalog içerisindeyiz. EÄŸer ABD tarafı bize bir mesaj göndermek istiyorsa bize direkt bir ÅŸekilde bunu iletebilir, bunun dedikodusunu yapmaya gerek yok. Belki de şüpheyle yaklaşıyorsunuz fakat Sayın Medinsky, baÅŸka bir ülkenin devlet baÅŸkanı tarafından deÄŸil, doÄŸrudan Sayın Devlet BaÅŸkanı Putin tarafından tayin edildi. Sayın Putin ve Sayın Trump, son telefon görüşmesinde esir takası ve sonraki dönem konusunda bir mutabakata vardı. Detaylar ilgili istihbarat birimi tarafından onaylanmıştır” dedi.
Avrupa’nın Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakereleri baltalamasının söz konusu olup olmadığı konusunda bir soru alan Lavrov, “Brüksel’in böyle bir teÅŸebbüsü olduÄŸunu görüyorum. Bu süreci baltalamak istiyorlar. Benzeri görülmemiÅŸ, inanılmaz adımlar atıyorlar. Aslında sinirliler çünkü anlıyorlar ki Fransa, İngiltere, Almanya ve Polonya baÅŸkanlığındaki savaşı isteyen bu güçler, korkuyorlar. Çok korkuyorlar çünkü Ukrayna’ya destek verecek güçleri, imkanları, potansiyelleri yok. Günün birinde Trump’ın bu iÅŸe siz baÅŸladınız ve artık siz devam edin demesinden çok korkuyorlar. Sayın Trump’ın Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerin devam etmesini istiyor. Kendisi bu konuda Putin ile anlaÅŸtı. Bu ÅŸahıslar, bahsettiÄŸiniz ÅŸahıslar, tabii olarak bunu baltalamak engellemek istiyor. Çünkü eÄŸer savaÅŸ biterse, siyasi kariyerleri sona erecek. Egoist çıkarları ve bunu ulusal çıkarlarının üzerinde tutmaları uluslarının acı çekmesine neden oluyor. Mesela enerji fiyatları arttı ve kendi halklarının buna razı gelmesini istiyorlar. Makul insanlar da iktidara gelebilir ama bunu da istemiyorlar. Çünkü Avrupa BirliÄŸi idaresi, Brüksel’deki Avrupa Komisyonu, kendi fonksiyonunu çok spesifik bir ÅŸekilde hayata geçiriyor. Zaten teknik bir makam. Sadece üye ülkelerin aldığı kararları takip ediyor. Üye ülkelerin istemediÄŸi bir kararı empoze edememesi gerekiyor ama bunu yapmaya çalışıyorlar” dedi.
Lavrov, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin devamına ev sahipliÄŸi yapması konusunda ise, “Bana sorarsanız, İstanbul’daki platformu çok iyi. Türkiye’nin misafirperverliÄŸi çok iyi” ifadelerini kullandı.
Trump’ın Putin’e yönelik açıklamalarının deÄŸiÅŸkenliÄŸine iliÅŸkin bir soru üzerine Lavrov, “Dünya liderlerinin farklı konuÅŸmaları, farklı açıklamaları olabilir. Mesela, son zamanlara kadar Avrupa tek sesle hiçbir ateÅŸkes yapılmamalı, Rusya maÄŸlup edilmeli ve Ukrayna’ya silah desteÄŸi artırılmalı diyorlardı fakat ÅŸimdi önkoÅŸul olmadan derhal bir ateÅŸkes yapılmasını talep ediyorlar. Macron da buna, ateÅŸkes sırasında Ukrayna’ya ateÅŸkes sırasında silah satışına devam edeceklerini ekliyor. Avrupa’nın tüm retoriÄŸi bu ÅŸekilde” dedi.
ABD BaÅŸkanı Trump’ın sonuç görmek isteyen bir lider olduÄŸunu ve Putin ile vardıkları mutabakatların, İstanbul’daki görüşmenin ve Rusya ile Ukrayna arasındaki mutabakatların sözde deÄŸil somut ve çözüm odaklı unsurlar içermesi gerektiÄŸine inandığını vurgulayan Lavrov, “Ancak BaÅŸkan Trump, bu giriÅŸimlerin Avrupa’daki bazı çevreler tarafından sabote edilmesine yönelik teÅŸebbüsleri gördüğünde, Rusya’nın ÅŸehirlerini, sivil tesisleri ve Putin’in helikopterine saldırı teÅŸebbüsleri gördüğünde, farklı his ve duygulara kapılabilir. Adil hedeflere ulaÅŸmak istiyorsa, bu baltalama teÅŸebbüslerini görünce farklı açıklamalar yapabilir. Önemli olan, Avrupa’nın barışa doÄŸru olan ilerlemeyi, Türkiye ve ABD’nin desteklediÄŸi barışa doÄŸru bir ilerlemeyi baltalama teÅŸebbüslerini sona erdirmesi gerektiÄŸidir. Avrupa BirliÄŸi’nin bu tür giriÅŸimlerini engellemek gerekiyor” dedi.
“Aslında Fransa, Rusya’ya karşı savaşıyor”
Almanya’nın Ukrayna’ya verdiÄŸi füzelerde menzil engelini kaldırması konusunda Almanya’ya karşı bir misilleme olup olmayacağı konusundaki soruya ise Lavrov, “Füze menzilinin engelinin kaldırılması konusundaki açıklama, Avrupa kıtasında iktidara gelen ÅŸahısların ne kadar tecrübesiz olduÄŸunu gösteriyor. Bunların ne denli yeteneksiz olduÄŸunu gösteriyor. Kendi adına, ABD adına, İngiltere adına, Fransa adına konuÅŸma yapıyor sonra da yardımcısı televizyona çıkıp böyle bir ÅŸeyin söz konusu olmadığını açıklıyor. ABD askeri karargahında böyle bir ÅŸeyin söz konusu olmadığı söylendi. Sonrasında Merz, bir açıklama yaptı ve ‘Bu yeni bir karar deÄŸil, eski iktidar tarafından alınan bir karar söz konusu’ dedi. Burada gördüğümüz ÅŸey, Ukrayna’nın Rusya topraklarında saldırı ve darbe vurması ile ilgili engellerin bir önceki iktidar döneminde kaldırılmış olduÄŸu. Dün Fransa DışiÅŸleri Bakanı, Fransa’nın Rusya halkına karşı savaÅŸmadığını ve sadece Ukrayna’nın askeri güçlerine yardımcı olduÄŸunu söyledi. Bu yanlış bir bilgi, aslında Fransa Rusya’ya karşı savaşıyor. Çünkü Kiev’in Nazi rejimi, Fransa’nın imkanlarını kullanarak Rusya topraklarına saldırıyor, sivil tesislerine saldırı düzenliyor. EÄŸer Fransız siyasetçiler, ülkelerini seviyor ve onun deÄŸerlerini temsil ettiklerini düşünüyorlarsa o halde Fransız halkının ‘Hürriyet, eÅŸitlik ve kardeÅŸlik’ ÅŸiarına uymaları gerek. Bu ÅŸiarı aslında tüm ihtilaflar için kullanıyorlar fakat sadece Ukrayna konusunda kullanmıyorlar. Ukrayna, Rus dilini yasaklayan bir karar alınan tek ülke. Hiçbir ülkede, hiçbir bölgede, hiçbir devlette bir dilin yasaklanmasına yönelik bir kanun yoktur. Avrupa BirliÄŸi’nin geniÅŸlemeden sorumlu komisyon üyesi, Ukrayna’nın Avrupa BirliÄŸi’ne katılım müzakerelerine baÅŸlamak için gerekli hazırlıkları yaptığını açıkladı. Demek ki o Avrupalı siyasetçiler, Rus dilinin yasaklanmasını bu hazırlıklar içerisinde görüyor” dedi.
“Avrupa, yeniden Nazi bayrağı benimsedi”
Lavrov, “Avrupa, bu sefer Rusya’ya stratejik bir yenilgi yaÅŸatmak amacıyla tamamen baÅŸarısızlığa mahkum bir maceraya atılarak yeniden bir Nazi bayrağı benimsedi ve bir kez daha sonuca varamayacak. BaÅŸarılı olamayacak. Mevcut Almanya’nın baÅŸbakanının aÄŸzından Almanya’nın Avrupa kıtasındaki en büyük askeri güç olacağını duymak, hem de bunu İkinci Dünya Savaşı’ndaki zaferin 80’inci yıl dönümünde iÅŸitmek fazlasıyla manidar” ifadelerini kullandı.
ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırmasının Türk-Rus iliÅŸkilerine nasıl etkileyeceÄŸi yönündeki bir soruya cevabında Lavrov, “Suriye’ye yönelik yaptırımlar, bizim her zaman kınadığımız bir adım oldu. Biz bunların kaldırılması için çaba gösterdik. Normal olarak, BeÅŸar Esad’ın rejimi aleyhinde uygulanan bu yaptırımlar gerçekte tüm Suriye halkına zarar verdi. GeçtiÄŸimiz yıl Åžara’nın iktidarı ele geçirmesi sonrasında biz yaptırımların kaldırılması konusundaki çaÄŸrılarımızı ısrarlı bir ÅŸekilde sürdürdük. Aynı ÅŸekilde Afgan halkının el konulan paralarının da iade edilmesini talep ediyoruz, bu konudaki pozisyonumuz da aynı. Trump’ın böyle bir adım atmasını takdir ediyoruz çünkü sivil halk zarar gördü. Avrupa BirliÄŸi de insani amaçlarla ve Amerika tarafının yaptırımları kaldırdığını görünce, yaptırımları kaldırmayı deÄŸerlendirmeye aldı. Sayın Putin, Sayın Åžara ile bir telefon görüşmesi yaptı ve sonra kendisine bir mektup gönderdi. Yeni koÅŸullarda ekonomi ve diÄŸer konuların nasıl görüşüleceÄŸi ve nasıl ilerletileceÄŸi konusunda görüşmeye hazırız. Bizden bir heyet, ocak ayında Suriye’ye bir ziyaret gerçekleÅŸtirdi. Nisan ayında Antalya’daki Diplomasi Forumu marjında Sayın Hakan Fidan’ın da katılımıyla Suriye DışiÅŸleri Bakanı ile bir görüşmemiz oldu. Suriye’nin bölünmemesi ve ÅŸiddetin yeniden patlak vermemesi, bizim için önemli bir hedef” dedi.
Â
Yorumlar (0)