Sadıkoğlu, Malatya’nın taleplerini Bakanlara aktardı

A+
A-

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Bakanların katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, deprem ve zirai donla yaşanan sorunlardan yerinde dönüşüme, mücbir sebepten 6. Bölge teşviklerine kadar birçok konuda yaşanan sorunları dile getirerek Malatya için daha fazla destek talebinde bulundu.

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve Oda/Borsa Başkanlarının katılımıyla Ankara’da TOBB binasında düzenlendi.

Ekonomi şurasında söz alan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 6 Şubat deprem afeti ve 12 Nisan zirai don afeti sonrası yaşanan sorunları anlatarak, Malatya’daki esnaf, tüccar ve sanayici için destek talebinde bulundu.

Deprem sonrası sunulan destekler için teÅŸekkür eden, ancak daha fazla desteÄŸe ihtiyaç olduÄŸunu belirten BaÅŸkan SadıkoÄŸlu, ÅŸuradaki konuÅŸmasında ÅŸunları söyledi: “6 Åžubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sonrası Malatya’mızın sosyal hayatı ve ekonomisi büyük yara aldı. Åžehrimizin yeniden inÅŸa ve ihya sürecinde devletimizin sunduÄŸu her türlü destek için ÅŸahsınız nezdinde tüm bakanlarımıza ve CumhurbaÅŸkanımıza gönülden teÅŸekkür ediyoruz. Ancak, ÅŸehrimizde konteynerlerde faaliyet yürüten 4 binden fazla esnafımız baÅŸta olmak üzere ilimiz genelindeki tüm iÅŸletmeler büyük ölçüde ekonomik sorunlar yaşıyor. Siftah dahi yapmadan günü bitiren yüzlerce esnafımız var. Bugüne kadar sunulan destekleri görmezden gelemeyiz, ancak daha fazla ve kapsayıcı desteklere ihtiyacımız var. Deprem yaralarını sarmak için mücadele ederken 12 Nisan gecesi bir de zirai don afeti ile karşı karşıya kaldık. İlimizde 50 binden fazla ailenin geçimi doÄŸrudan, dolaylı yoldansa bütün ÅŸehrin ekonomisi kayısıya baÄŸlı. Ülkemizin Avrupa BirliÄŸi (AB) CoÄŸrafi İşaret Tescili almış stratejik ürünü olan kayısımızın neredeyse tamamı yanmış durumda. Deprem ve zirai don afetini ardı ardına yaÅŸamış Malatya olarak, desteklerinizi bekliyoruz. En önemli talebimiz elbette finans desteÄŸi. İşletmelere sunulacak faizsiz ve uzun vadeli kredi desteÄŸi önemli bir can suyu olacaktır.”

31 Mayıs’ta sona erecek mücbir sebep süresinin devam etmesi gerektiÄŸini belirterek, yerinde dönüşüm desteklerinin artırılması gerekliliÄŸine vurgu yapan BaÅŸkan SadıkoÄŸlu, “2022 yılı sonu itibarıyla cirosu 2,5 milyon liranın üzerinde olan mükellefler için mücbir sebep sona erdi. Altında olanlar için de 31 Mayıs’ta bitecek. Deprem, tüm firmaları doÄŸrudan veya dolaylı yoldan olumsuz etkilemiÅŸtir. Bu nedenle mücbir sebep süresinin, kapsamı geniÅŸletilerek devam etmesini talep ediyoruz. Yerinde dönüşüm çok yavaÅŸ ilerliyor. Rezerv alan dışında kalan imarlı parsellerde yerinde dönüşüm için verilen 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi, toplam 1 milyon 500 bin TL destek ödemesi günümüz maliyetleri karşısında yetersiz kalmaktadır. Destek tutarının toplam 2 milyon 500 bin TL’ye çıkarılmasını talep ediyoruz. Yerinde dönüşüm projelerindeki KDV oranının İstanbul’da olduÄŸu gibi %20’den %1’e düşürülmesini talep ediyoruz. Yerinde Dönüşüm sürecinde son ruhsat teslim tarihi 30 Haziran 2025. Belediyelerimizde ciddi bir yoÄŸunluk söz konusu, ÅŸehrimizde ise hala yıkılmayı bekleyen binalar var. Son ruhsat teslim tarihi süresinin en az yıl sonuna kadar uzatılmasını talep ediyoruz. 6. Bölge TeÅŸvik Destekleri Malatya sanayimiz için büyük önem arz ediyor. TeÅŸvik süresi 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatıldı. Deprem sonrası yeniden ayaÄŸa kalkma mücadelesi veren ÅŸehrimizin üretimi, ihracatı ve istihdamı için teÅŸvik süresinin en az 3 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz” diye konuÅŸtu.

Önce 6 Åžubat’ın ardından da 12 Nisan’ın Malatya ekonomisi için tarifi zor yaralar açtığını ifade eden BaÅŸkan SadıkoÄŸlu, “Malatya olarak kayısıdan her yıl yaklaşık 500 milyon doları bulan döviz girdisiyle ülke ekonomisine büyük katkı sunuyoruz. Ancak bu yılki don zararı hem ÅŸehrimiz hem de ülkemiz ekonomisinde telafisi zor yaralar açacak. Hala 6 Åžubat depremlerinden aldığımız yarayı tedavi sürecindeyken, zirai dondan dolay yaÅŸanacak ekonomik kaybı kaldıracak güçte deÄŸiliz. Malatya olarak, ÅŸehrimizin Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmesini talep ediyoruz. 7269 sayılı Afetler Kanunun 1. maddesinde diyor ki; Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilanı için kriterlerden biri de Tarım ürünlerinden en az üçte birinin zarar görmüş olması gerekiyor. Bırakın üçte birini, kayısının yüzde 100’ünü kaybetmiÅŸ durumdayız. Zirai donun ekonomik zararının giderilmesi ancak devletimizin kapsamlı destekleriyle mümkün olacaktır. Bir sonraki hasada yaklaşık 1,5 yıl var. BaÅŸta üreticimize olmak üzere, esnafımıza, tüccarımıza ve ihracatçılarımıza kapsayıcı destekler verilmesini talep ediyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Öte yandan Başkan Sadıkoğlu, TSO üyesi şirketlerin tüm sorunlarının ve taleplerinin yer aldığı kapsamlı dosyayı şura sonunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sundu.

Önceki

Sonraki

Benzer Haberler

Yorumlar (0)

YORUM YAZ

Bir yanıt yazın

POPÜLER HABERLER