Türkiye ve İtalya’dan ortak bildiri

A+
A-

İtalya’nın başkenti Roma’daki tarihi Villa Doria Pamphili rezidansında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni eş başkanlığında düzenlenen Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrasında ortak bildiri yayınlandı.

Ortak bildiride, “NATO Müttefikleri ve G20 ortakları olarak Türkiye ve İtalya, bölgesel ve uluslararası konularda yakın iÅŸ birliÄŸi ve eÅŸgüdümlerini sürdürmeye devam edecektir. Türkiye ve İtalya, Avrupa ve ötesinde uluslararası barış ve istikrara önemli katkılarda bulunmaktadır. Her düzeyde düzenli istiÅŸareler yoluyla iÅŸ birliklerini geliÅŸtirmeyi hedeflemektedirler” denildi.

Zirve’nin, Ukrayna-Rusya savaşı, Avrupa güvenlik mimarisi ve uluslararası ticarete iliÅŸkin ortaya çıkan tartışmalar, Gazze’deki vahim durum, tutarlı mukabele ve etkili iÅŸ birliÄŸi gerektiren düzensiz göç ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi gibi süregelen sınamalarla bölgesel ve küresel ölçekte önemli geliÅŸmelerin meydana geldiÄŸi bir dönemde düzenlendiÄŸi hatırlatılan bildiride, “Taraflar, Hükümetlerarası Zirve’nin düzenli olarak tertip edilmesi ve beÅŸinci Zirvenin Türkiye’de toplanması hususundaki mutabakatlarını yinelemiÅŸlerdir” denildi.

Türkiye-AB ilişkileri

Türkiye’nin tüm Avrupa kıtasının istikrarı ve refahına yaptığı katkıları tarafların kabul ettiÄŸi ifade edilen bildiride, “Taraflar, Türkiye’nin aday ülke statüsünü de göz önünde bulundurarak AB ile Türkiye arasındaki iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesinin önemini vurgulamışlardır. Taraflar bu doÄŸrultuda, Türkiye-AB Vize Serbestisi DiyaloÄŸunun hızlandırılması, göç konusundaki iÅŸ birliÄŸinin yenilenmesi ve terörle mücadele iÅŸ birliÄŸinin güçlendirilmesi gibi kilit alanlarda somut sonuçlar elde edilmesine yönelik çabalarını koordine etme hususunda mutabık kalmışlardır. Taraflar ayrıca her iki taraf için potansiyel faydalar saÄŸlayacak olan Türkiye-AB Gümrük BirliÄŸi’nin güncellenmesine duyulan acil ihtiyacı da vurgulamışlardır” denildi.

Ekonomi, ticaret ve sanayi

Tarafların, ekonomi ve ticaret konusunda iÅŸ birliÄŸini artırma ve bu alanlarda geliÅŸmenin güçlendirilmesini amaçlayan yeni yaklaşımları belirleme ve uygulama hususundaki kararlılıklarını vurguladıkları belirtilen bildiride, “Taraflar, 2024 yılında ikili ticaret hacminin, 30 milyar dolar olan ortak hedeflerini aÅŸmış olmasını memnuniyetle karşılamışlardır. DerinleÅŸen ikili ticari ve ekonomik iliÅŸkileri göz önünde bulundurarak 40 milyar dolar ticaret hacmine ulaÅŸmaya yönelik yeni bir orta vadeli hedef belirlemiÅŸlerdir. Taraflar, bu yeni hedefe ulaÅŸmak için birlikte çalışmaya ve bu doÄŸrultuda Üçüncü Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) Toplantısını 2025’in dördüncü çeyreÄŸinde Türkiye’de düzenlemeye karar vermiÅŸlerdir. Taraflar ayrıca bugünkü Zirve marjında İş Forumu’nun düzenlenmesini memnuniyetle karşılamışlardır” denildi.

Tarafların, iki ülke arasındaki doÄŸrudan yatırımların ekonomik iliÅŸkilerinin önemli bir boyutunu oluÅŸturduÄŸu inandığı vurgulanan bildiride, “Bu nedenle doÄŸrudan yatırımların seviyesini arttırmak amacıyla sanayi iÅŸ birliÄŸi, karşılıklı mutabık kalınan ÅŸartlara dayalı teknoloji transferinin teÅŸvik edilmesi ve kilit teknolojilerin sanayide kullanılmasının desteklenmesi yollarıyla da Türk ve İtalyan yatırımcıları daha fazla teÅŸvik etmeye karar vermiÅŸlerdir. Taraflar ayrıca dijital teknolojiler, yapay zekâ ve siber güvenlik alanlarında iÅŸ birliÄŸini ilerletme isteklerini ifade etmiÅŸlerdir” denildi.

Ulaştırma

Tarafların, ulaÅŸtırma koridorlarının hem küresel tedarik zincirlerinin sürdürülmesinde hem de sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkı saÄŸlamadaki hayati rolünü kabul ettikleri belirtilen bildiride, “Taraflar, denizcilik alanındaki mevcut iliÅŸkilerinden duydukları memnuniyeti ifade etmiÅŸler ve bunları daha da geliÅŸtirmeyi taahhüt etmiÅŸlerdir. Karayolu taşımacılığının ticari iliÅŸkilerin artırılmasındaki öneminin altını çizen Taraflar, son Kara UlaÅŸtırması Karma Komisyon toplantısının ulaÅŸtığı neticeleri tasdik etmiÅŸlerdir. Taraflar, iki ülke arasındaki sivil havacılık iliÅŸkilerinin daha da güçlendirilmesi konusunda mutabakata varmışlardır” denildi.

Savunma

Son NATO Zirvelerinde alınan kararlar ve Stratejik Konsept çerçevesinde, tarafların, baÅŸta terörle mücadele olmak üzere bilhassa İttifak’ın Güney Kanadından kaynaklanan tehditler ve çok yönlü sınamalar gibi konularda 360 derecelik yaklaşım temelinde iÅŸ birliklerini güçlendirmeye yönelik kararlılıklarını vurguladıkları aktarılan bildiride, “Taraflar, NATO-AB Stratejik Ortaklığını mutabık kalındığı ÅŸekilde geliÅŸtirme isteklerini ve AB dışındaki Müttefiklerin, bu ortaklığın geliÅŸtirilmesi için AB’nin savunma çabalarına muhtemel tam katılımının önemini yeniden teyit etmiÅŸtir” denildi.

Savunma sanayi

Tarafların, Türk ve İtalyan savunma sanayi ÅŸirketlerinin son yıllarda baÅŸarıyla sonuçlanan ortak projelerine ve bu iÅŸ birliÄŸini ilerletme yönündeki siyasi iradeye atıfta bulundukları ifade edilen bildiride, “Taraflar, savunma sanayinin hem mevcut hem de gelecekteki iliÅŸkileri açısından kilit bir rol oynadığını ve bu nedenle bu sektördeki diyalog ve iÅŸ birliÄŸini güçlendirmeye devam edeceklerini kabul etmiÅŸlerdir. Bu anlayış doÄŸrultusunda Taraflar, 2025 yılında 14. Savunma Sanayi İşbirliÄŸi Toplantısını düzenlemeye ve ikili savunma iliÅŸkilerinin seviyesini Müttefiklere örnek teÅŸkil edecek ÅŸekilde yükseltmek amacıyla karşılıklı olarak üst düzey ziyaretler ve teknik toplantılar düzenlemeye karar vermiÅŸlerdir. Taraflar ayrıca NATO içerisinde savunma sanayi iÅŸ birliÄŸini geliÅŸtirme ve daha güçlü bir Avrupa savunma sanayiine yönelik ortak çabaları destekleme yönündeki taahhütlerini yinelemiÅŸlerdir” denildi.

Güvenlik

Tarafların, sınır aÅŸan örgütlü suçlarla mücadelede ikili iÅŸ birliÄŸinde kazanılan ivmeyi memnuniyetle karşıladıkları belirtilen bildiride, “Özellikle örgütlü suçlar ile terörizmin finansmanı arasındaki baÄŸlantının ele alınması bakımından iÅŸ birliklerini saÄŸlamlaÅŸtırmaya yönelik kararlılıklarını yinelemiÅŸlerdir. Taraflar, aÅŸağıdaki amaçlarla diyalog ve iÅŸ birliklerini güçlendirmeyi kararlaÅŸtırmışlardır: Her iki ülkenin güvenliÄŸine yönelik tehditlerin ve ortak zorlukların belirlenmesi ve deÄŸerlendirilmesi; Ortak giriÅŸimler ve eylemlerin tanımlanması vasıtasıyla stratejik iÅŸ birliÄŸini güçlendirmenin gerekli olduÄŸu alanların belirlenmesi; Terörizm, sınır aÅŸan organize suçlar ve siber suçlar dâhil olmak üzere en ciddi suç türlerini önlemek amacıyla yöntemler, iyi uygulamalar ve uzmanlık deÄŸiÅŸiminin teÅŸvik edilmesi” denildi.

Bildiride, “Taraflar ayrıca her iki Devletin de taraf olduÄŸu Avrupa Konseyi SözleÅŸmeleri çerçevesinde suçluların iadesi, karşılıklı adli yardımlaÅŸma, hükümlülerin nakli ve çocukların korunması konularında adli iÅŸ birliÄŸinin güçlendirilmesine yönelik çabalarını koordine etmeyi ve terörizm ve organize suçlarla mücadelede karşılıklı adli yardımlaÅŸmaya öncelik vermeyi kararlaÅŸtırmışlardır” ifadeleri kullanıldı.

Tarafların, NATO müttefikleri olarak gittikçe karmaşıklaÅŸan güvenlik ortamında bölgesel ve uluslararası istikrarı arttırmak amacıyla terörizmle mücadele konusunda ikili iÅŸ birliklerini güçlendirme taahhütlerini vurguladıkları belirtilen bildiride, “Bu baÄŸlamda Taraflar ayrıca ‘Türkiye-İtalya Terörle Mücadele İstiÅŸareleri’nin yeniden baÅŸlatılmasının, bu istiÅŸarelerin stratejik öneme sahip iki bölgesel aktör arasında güçlü bir ortaklık üzerine inÅŸa edilmiÅŸ olması nedeniyle önem arz ettiÄŸini vurgulamışlardır” denildi.

Kültür, bilim, gençlik ve spor

Tarafların, 1951 tarihli Kültür AnlaÅŸması temelinde; kültür, bilim, gençlik, sanat, müzik, koreografi eÄŸitimi, inovasyon ve arÅŸivler alanlarında ikili ve çok taraflı düzeylerde mevcut iÅŸ birliÄŸini daha da güçlendirme kararlılıklarını teyit ettikleri ifade edilen bildiride, “Taraflar, sergiler ve ortak projeler yoluyla sanat eserlerinin karşılıklı dolaşımını ve ayrıca somut olmayan kültürel miras alanında ortak çalışmaları teÅŸvik etmeyi kararlaÅŸtırmışlardır. Taraflar, engelliler de dahil olmak üzere kiÅŸisel geliÅŸim, sosyal uyum ve sürdürülebilir büyümenin desteklenmesinde sporun ve sporda dürüstlüğün teÅŸvik edilmesinin önemli rolünü kabul etmiÅŸlerdir. Taraflar, turizmin halklar arasındaki etkileÅŸimi teÅŸvik etmedeki etkisini dikkate alarak tanıtım faaliyetlerini destekleme iradelerinin altını çizmiÅŸlerdir” denildi.

Enerji ve çevre

Tarafların, enerji arz güvenliÄŸinin güçlendirilmesi ve kaynakların çeÅŸitlendirilmesi baÄŸlamında Güney Gaz Koridoru’nun stratejik önemini vurguladıkları ve ortaklar olarak saÄŸlam iÅŸ birliklerini memnuniyetle karşıladıkları aktarılan bildiride, “Taraflar, enerjinin Akdeniz Bölgesi de dahil olmak üzere ortak büyüme, güvenlik ve refah faktörü olarak kapsayıcı deÄŸerini kabul ederek iÅŸ birliÄŸini ilerletme taahhütlerini yinelemiÅŸlerdir. Taraflar, küresel temiz enerji dönüşümündeki kilit rollerini göz önünde bulundurarak kritik mineraller ve nadir toprak elementleri tedarik zincirlerinin güvenliÄŸinin saÄŸlanması için iÅŸ birliÄŸinin güçlendirilmesinin önemini vurgulamışlardır. Taraflar, temiz enerji alanında iÅŸ birliÄŸini arttırma potansiyelinin yüksek olduÄŸunu göz önünde bulundurarak yenilenebilir enerji, enerji verimliliÄŸi, hidrojen ve doÄŸal gaz altyapısı alanlarındaki iÅŸ birliklerini güçlendirmeyi kararlaÅŸtırmışlardır. Taraflar, kendi ülkelerinde ve üçüncü ülkelerde petrol ve gaz sektöründeki ortak projeler de dahil olmak üzere daha fazla iÅŸ birliÄŸi yapmanın muhtemel yollarını araÅŸtırmayı kararlaÅŸtırmışlardır” denildi.

Bildiride, tarafların, ortak projeler yoluyla iÅŸ birliÄŸini geliÅŸtirme ve yeÅŸil dönüşüm ve Sıfır Atık gibi alanlarda bilgi alışveriÅŸinde bulunma yönündeki arzularını ifade ettiÄŸi aktarılarak, “Taraflar ayrıca Paris AnlaÅŸması’nın hedefleri doÄŸrultusunda emisyonların azaltılması ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerine uyum saÄŸlanması için yenilikçi çözümler geliÅŸtirilmesini taahhüt etmiÅŸlerdir” denildi.

Uluslararası forumlarda iş birliği

Tarafların, bölgesel ve uluslararası barış, güvenlik ve istikrarın yanı sıra merkezinde BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) bulunan çok taraflılığa katkıda bulunmak amacıyla düzenli stratejik diyalog sürdürme kararlılıklarını teyit ettikleri ifade edilen bildiride, “Bu baÄŸlamda, Uzlaşı için BirleÅŸme grubu bünyesindeki BM Güvenlik Konseyi reformu da dâhil olmak üzere BM bünyesinde devam eden ikili iÅŸ birliÄŸinden duydukları memnuniyeti dile getirmiÅŸlerdir. Ayrıca BM sisteminin üç temeli olan barış ve güvenlik, kalkınma ve insan haklarını destekleme sözü vermiÅŸlerdir. Taraflar ayrıca devletlerin egemenliÄŸine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde üçüncü ülkelerde ve bölgelerde barış ve istikrarın desteklenmesinde; iyi komÅŸuluk iliÅŸkilerinin geliÅŸtirilmesinde ve ekonomik kalkınmanın yanı sıra bölgesel baÄŸlantısallığın arttırılmasında iÅŸ birliÄŸinin öneminin altını çizmiÅŸlerdir” denildi.

Düzensiz göç

Bildiride, tarafların, göç rotaları dahil, düzensiz göçle ilgili mevcut eÄŸilimleri, düzensiz göçle mücadelede iÅŸ birliÄŸi alanlarını deÄŸerlendirdikleri belirtilerek, “Taraflar, düzensiz göçle mücadelede uluslararası iÅŸ birliÄŸinin önemini vurgulamışlardır. Taraflar, düzenli göç için kanallar sunar ve çeÅŸitlendirirken, yenilikçi çözümleri göz önünde bulunduran ve aynı zamanda göçün temel nedenlerini ele alan bir yaklaşımın gerekliliÄŸi konusunda mutabık kalmışlardır. Taraflar, uluslararası hukuka ve insan onuruna saygılı bir yaklaşımla göçmen kaçakçılığı ve insan kaçakçılığına karşı aralıksız mücadeleye devam etme ve bu mücadeleye katkıda bulunma kararlılıklarını vurgulamışlardır” denildi.

Dini hoşgörüsüzlükle mücadele

Bildiride, “Taraflar, din veya inanca dayalı hoÅŸgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılığın tüm ÅŸekil ve tezahürleriyle etkin bir ÅŸekilde mücadele edilmesi hedefi doÄŸrultusunda iÅŸ birliÄŸi yapmaya yönelik iradelerini ifade etmiÅŸlerdir” ifadelerin kullanıldı.

Doğu Akdeniz Bölgesi

Denize kıyısı olan iki ülke olarak tarafların, çevre sorunları, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, enerji, güvenlik ve düzensiz göç gibi artan riskler karşısında Akdeniz’de seyrüsefer serbestisini ve kapsayıcı iÅŸ birliÄŸini teÅŸvik etme konusunda mutabık kaldıkları belirtilen bildiride, “Taraflar, deniz sınırı uyuÅŸmazlıklarının, hakkaniyet ilkesine dayalı çözümlere ulaşılması amacıyla uluslararası hukuk temelinde, anlaÅŸma yoluyla çözüme kavuÅŸturulmasının önemini yinelemiÅŸlerdir. Taraflar, gerekli koÅŸulların saÄŸlanması hâlinde DoÄŸu Akdeniz Çok Taraflı Konferansı’nın düzenlenmesinin bölgede kapsayıcı bir iÅŸ birliÄŸi mekanizması kurulması için bir fırsat teÅŸkil edeceÄŸini vurgulamışlardır” denildi.

Ukrayna

Tarafların, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliÄŸine ve bağımsızlığına olan sarsılmaz desteklerini Ukrayna’ya mümkün olan en kısa sürede adil ve kalıcı bir barış getirme çabalarını sürdürme iradelerini teyit ettikleri ifade edilen bildiride, “10-11 Temmuz tarihlerinde Roma’da düzenlenecek Ukrayna’nın Yeniden İnÅŸası Konferansı’na dikkat çekerek ikili yatırımları artırmak ve Ukrayna’nın yeniden inÅŸasında muhtemel karşılıklı yatırım projelerini teÅŸvik etmek için özel sektör temsilcileri ve kamu kurumları arasındaki iÅŸ birliÄŸinin geliÅŸtirilmesi hususunda mutabık kalmışlardır” denildi.

Libya

Bildiride, tarafların, Libya’nın güvenlik, istikrar, egemenlik, toprak bütünlüğü ve siyasi birliÄŸinin korunması amacıyla BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in kolaylaÅŸtırıcılığında Libya’nın sahipliÄŸinde ve öncülüğünde yürütülecek bir siyasi süreci destekleme hususundaki kararlılıklarını teyit ettikleri aktarıldı.

Suriye

Tarafların, Suriye’nin toprak bütünlüğü, birliÄŸi ve egemenliÄŸine ve Suriye topraklarının bölge ve ötesi için bir tehdit oluÅŸturmamasının temin edilmesi hususundaki kararlılıklarının altını çizdikleri vurgulanan bildiride, “Taraflar, Suriye’deki toplumların her bir üyesinin kendini güvende ve emniyette hissedeceÄŸi, anayasal vatandaÅŸlığa dayalı haklarından yararlanacağı bir ülkeyle sonuçlanacak kapsayıcı bir siyasi sürecin önemine vurgu yapmışlardır. Taraflar, yaptırımların mümkün olan en geniÅŸ ölçüde hafifletilmesi suretiyle iyileÅŸtirilmiÅŸ bir iÅŸ ve yatırım ortamında Suriye’nin ekonomik toparlanmasını ve yeniden inÅŸasını destekleme ve çabalarını koordine etme konusundaki kararlılıklarını ifade etmiÅŸlerdir. Taraflar ayrıca terörizm ve aşırıcılıkla mücadele çabalarında Suriye’ye yardımcı olmak ve UNHCR ve IOM gibi ilgili BM kuruluÅŸları ile iÅŸ birliÄŸi yaparak Suriyelilerin gönüllü, güvenli, onurlu ve sürdürülebilir geri dönüşlerini kolaylaÅŸtırmak için iÅŸ birliÄŸi yollarını arama konusunda mutabık kalmışlardır. Bu baÄŸlamda, Suriye ile daha fazla çalışılması için uluslararası topluma çaÄŸrıda bulunmuÅŸlardır” denildi.

Orta DoÄŸu

Tarafların, Orta DoÄŸu’da barış ve istikrar için birlikte çalışmaya devam edecekleri aktarılan bildiride, “Taraflar, 2735 Sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararına uygun olarak Gazze’de acil ve kalıcı ateÅŸkesin saÄŸlanması ve 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateÅŸkese ve rehine ve tutukluların serbest bırakılmasına/takasına iliÅŸkin anlaÅŸmanın; kan dökülmesine kalıcı olarak son verilmesi, kesintisiz insani yardım saÄŸlanması ve toparlanma ve yeniden yapılanma sürecinin baÅŸlatılması amacıyla, tam olarak uygulanması çaÄŸrısında bulunmaktadır. Taraflar, ilgili BM Güvenlik Konseyi Kararlarına uygun olarak İsrail ile barış ve güvenlik içerisinde yan yana yaÅŸayan, bağımsız bir Filistin Devleti ile iki devletli bir çözüme yönelik desteklerini teyit etmektedir” denildi.

Hükümetlerarası zirvede Türkiye’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yer aldı.

İtalya heyetinde ise Başbakan Meloni’nin yanı sıra İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, Ekonomi ve Maliye Bakanı Giancarlo Giorgetti, İşletmeler ve Made in Italy Bakanı Adolfo Urso, Kültür Bakanı Alessandro Giuli, Spor ve Gençlik Bakanı Andrea Abodi ve Engelliler Bakanı Alessandra Locatelli yer aldı.

İbrahim Aydoğan

Önceki

Sonraki

Benzer Haberler

POPÜLER HABERLER