Bursa’nın Keles ilçesinde, Uludağ eteklerinde 1100 rakımda 30 bin ıhlamur fidanı üretmeye başlayarak kapasite olarak bir ilke imza atan Pınarcık Süs Bitkileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, azmi ve cesaretiyle örnek oluyor.
Kooperatif Başkanı Mehmet Sakarya, 2017 yılında kooperatifi kurduklarını belirterek, ilk 3 yıl Bursa Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle mevsimlik bitki üretimi yaptıklarını söyledi.
Bu yıl ise daha kalıcı ürünlere yöneldiklerini dile getiren Sakarya, ıhlamur, at kestanesi, sedir, kayın ve ladin ağaçların fidanlarını üretmeye başladıklarını anlattı.
Bu yıl özellikle ıhlamurda büyük bir risk olarak deneme üretimi yaptıklarını dile getiren Sakarya, şöyle konuştu:
“BaÅŸarılı olursak adetlerini çoÄŸaltırsak çok daha iyi olur. 30 bin ıhlamur, 3 bin at kestanesi ile toros ve himayala sediri, mavi ladin gibi bitkiler de deniyoruz. Hangilerinde baÅŸarılı olursak ona ağırlık vereceÄŸiz. Hedefimiz böle üreticilerine de alternatif ürünler sunabilmek. Yalova’da bir üretici yapıyordu ıhlamuru. Toprakta yetiÅŸtirmek avantajlı ama biz kapta çalışıyoruz. Yalova’daki arkadaÅŸlar baÅŸarılı, onların 10 yıllık geçmiÅŸi var. Åžu ana kadar sıkıntımız yok. Biz alt malzeme yapacağız. Büyük firmaların alt malzemesini yapıyoruz. 2 metre ile 2 metre 10 santimetre arasında boyu hedefliyoruz 2 yıl içinde.”
Üye çiftçilerle en iyi ürünü yapmaya çalıştıklarını anlatan Sakarya, “Hata yapma ÅŸansınız yok. Ihlamurda bu yıl 30 bin diktik, fire verirsek önümüzdeki sene vazgeçeriz. DoÄŸru iÅŸ yapmalıyız ki üreticilerimiz kazansın. Riskli bir iÅŸ yapıyoruz. 1100 rakımdayız. Kışın nasıl olacak bilmiyoruz. YaÅŸarsak göreceÄŸiz” ifadesini kullandı.
Dünya piyasalarına bile hitap edebiliriz
Geçen yıl 2 milyon mevsimlik yaparken 1 milyona düşürdüklerini ve açtıkları alanda kalıcı ürünlerle ayakta durmaya çalıştıklarını vurgulayan Sakarya, “Ankara ve İstanbul büyükÅŸehir belediyelerine ürün veriyoruz Bursa’ya veremiyoruz. Aile çiftçiliÄŸi yapıyoruz. Maliyetlerimiz çok daha düşük aslında. Kendi arazilerimizi kullanıyoruz. İşin baÅŸlangıcı çok ciddi paralar ödedik. İstihdam anlamında bu yıl nisan ayı itibarıyla 700 bin lira yevmiye ödedik. Bölgeye de nakdi faydamız oluyor” diye konuÅŸtu.
Sakarya, Türkiye’de 3-5 bin ıhlamur fidanı yapan olduÄŸunu ancak 30 bini kendileri dışında deneyen, üreten olmadığını belirterek, “Biraz destek alsak bu rakamlar da düşük kalacak. Biz ÅŸimdi iç piyasaya hitap ederken dünya piyasasına hitap edebiliriz. Ürün hammadde bulmakta zorlanıyoruz. Orman Genel Müdürlüğü fide konusunda yardımcı olursa önümüz açık, çok daha büyük iÅŸler baÅŸarabiliriz” dedi.
Türkiye’nin bu tür ihtiyaçlarını yurt dışından ithal ettiÄŸini ancak ÅŸimdilerde ihracatın yapıldığını vurgulayan Sakarya, “Özellikle Kestel bölgesinde çok iyi süs bitkisi üreticileri var” ifadesini kullandı.

Yorumlar (0)