Kaleiçi Yangın Denetimleri DeÄŸerlendirme toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Antalya Valisi Hulusi Åžahin, “Yapılan deÄŸerlendirmelerde, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Bölge Müdürlüğümüz, yalnızca boya uygulamasıyla yangın dayanıklılık belgesi alınamayacağını belirtti” dedi.
Kaleiçi Yangın Denetimleri Değerlendirme toplantısı, Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, Antalya’nın tarihi ve turistik değeri yüksek bölgelerinden biri olan Kaleiçi bölgesi ve Antalya genelinde bulunan tescilli binalarda hizmet veren turizm işletmelerinin yangın güvenliği açısından taşıdığı riskler ve bu risklere karşı alınacak önlemler ile işletmelerin yangın yönetmeliğine uygun hale getirilmesi ve ruhsatlandırma süreçleri ele alındı.
Muratpaşa ilçesinde gerçekleştirilen toplantıya Vali Hulusi Şahin, Vali Yardımcı Tahsin Aksu, Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Serkan Timuçin ve Cemil Böcek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdür Vekili Ceyhan Öğren Eciş, TSE Antalya Bölge Koordinatörü Hasan Demirtaş, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Melike Gül, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri ile STK temsilcileri katıldı.
“Boya uygulaması yangın güvenliÄŸi için yeterli deÄŸil”
Basın mensuplarına yaptığı açıklamada Antalya genelindeki tescilli binalarda faaliyet gösteren turizm iÅŸletmelerinin Yangın YönetmeliÄŸi’ne uygun hale getirilmesi amacıyla kapsamlı çalışmaların yapıldığını ifade eden Vali Åžahin, “Yapılan deÄŸerlendirmelerde, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Bölge Müdürlüğümüz, yalnızca boya uygulamasıyla yangın dayanıklılık belgesi alınamayacağını belirtti. Bu nedenle alternatif çözüm önerileri üzerinde duruldu ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun deÄŸerlendirmesine esas olacak seçenekler görüşüldü” dedi.
Alternatif çözümler ve kurul değerlendirmesi ele alındı
KonuÅŸmasının devamında alternatif çözüm yöntemlerine deÄŸinen Vali Åžahin, özellikle yangına dayanıklılık sertifikasına sahip ahÅŸap kapı ve ahÅŸap uygulamaların mevcut olduÄŸu, bu malzemelerin merdivenlerde, döşemelerde ve diÄŸer yapılarda kullanılabileceÄŸini ifade etti. İç kısımlarının beton ya da metal olabileceÄŸi, ancak kaplamalarının söz konusu sertifikalı ahÅŸapla yapılabileceÄŸini belirten Vali Åžahin, “Ancak bu uygulamaların genelleÅŸtirilmiÅŸ bir yöntemle deÄŸil; her bir iÅŸletme için özel olarak hazırlanacak mimari proje dosyaları ÅŸeklinde kurul’a sunulması gerekmektedir. Bu kapsamda, dernek baÅŸkanlarımız, ilgili turizm iÅŸletmeleriyle hızlıca iletiÅŸime geçerek gerekli dosyaların hazırlanmasını saÄŸlayacaklar. Hazırlanan projeler kurula sunulacak, kurul da yoÄŸun bir mesai harcayarak bu projeleri deÄŸerlendirecek ve karara baÄŸlayacak” ifadelerine yer verdi.
“Turizm faaliyetleri yangına dayanıklı ÅŸartlarda saÄŸlanacak”
Kaleiçi bölgesi ve Antalya genelinde hizmet veren turizm iÅŸletmelerinin, tarihi dokuya uygun, aynı zamanda yangına dayanıklı bir yapıya kavuÅŸmasının hedeflendiÄŸini belirten Vali Åžahin, “Sürecin tüm aÅŸamaları; Antalya BüyükÅŸehir Belediyesi ve MuratpaÅŸa Belediyesi’nin ilgili birimleri ve İtfaiye Daire BaÅŸkanlığı, Çevre, Åžehircilik ve İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na baÄŸlı birimler tarafından titizlikle takip edilecek. Ayrıca Ticaret ve Sanayi Odası ile Kaleiçi’nde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluÅŸları da bu sürece aktif olarak katkı saÄŸlayacaklar. Bu sayede, Kaleiçi’nde turizm faaliyetlerinin yangına dayanıklı ÅŸartlarda kesintisiz ÅŸekilde devam etmesi saÄŸlanacak” dedi.
