Bir yol hatırası
Ben yolum...
Tufan Gündüz’ün Türklerin Kısa Tarihi’ ni (1) okurken, dikkatimi çeken birkaç husus oldu. Birincisi, çoğunun adlarını bilmediğimiz Türk boylarının, özellikle batıya doğru hareket/akın halinde oluşudur. İkincisi ise, Türk boy ve devletlerinin birbirleriyle çok sık savaşmaları. Türklerin, birbirleriyle “bitmeyen” kardeş savaşlarınınn, Suriye’deki iki dramatik örneğini bilginize sunuyorum: Biri bin yıl önce, birisi de geçen on dört […]
Tufan Gündüz’ün Türklerin Kısa Tarihi’ ni (1) okurken, dikkatimi çeken birkaç husus oldu. Birincisi, çoğunun adlarını bilmediğimiz Türk boylarının, özellikle batıya doğru hareket/akın halinde oluşudur. İkincisi ise, Türk boy ve devletlerinin birbirleriyle çok sık savaşmaları.
Türklerin, birbirleriyle “bitmeyen” kardeş savaşlarınınn, Suriye’deki iki dramatik örneğini bilginize sunuyorum: Biri bin yıl önce, birisi de geçen on dört yılda.
Anadolu Selçuklu Devleti’ni kurucusu Süleyman Şah, 1085’de Ermeni Kralı Philaretos’ u yenip Antakya’yı alınca, Suriye’deki Selçuklu emirlikleriyle karşı karşıya gelmişti. “Musul ve Halep Hakimi Şerefüddevle Müslim”, Ermeni kralından aldığı Antakya vergisini, Süleyman Şah’ dan da istedi. Bu talep kabul edilmeyince, iki devlet arası bozuldu. İki devletin orduları arasında, Antakya ile Halep arasındaki savaşta, Müslim’in ordusu yenildi. Müslim kaçarken mızrakla vurularak öldürüldü…
Süleyman Şah, Halep civarındaki birçok köy ve kasabayı ele geçirdi. Halep üzerine yürüyünce de, Müslim’in adamları, başkenti Isfahan olan Büyük Selçuklu ve Alparslan’ın torunu olan Şam Meliki Tutuş’ tan, “acele yardım istediler.” Bunun üzerine Tutuş, ordusuyla Süleyman Şah’ın üzerine yürüdü.
Şah ve emirleri akraba olan iki Türk devletinin orduları, 1086’da Halep yakınlarındaki Ayn Saylam’da karşı karşıya geldi. Yapılan savaşta Süleyman Şah’ ın ordusu yenildi. Savaş alanından tek başına ayrılan Süleyman Şah, etrafı kuşatılınca, “bıçağını karnına saplayarak” intihar etti.Naaşı, Tutuş’ un da katıldığı cenaze töreninin ardından, Halep önündeki mezarlığa defnedildi.(2)
Ekleyeyim: Süleyman Şah’ın mezarı, onu Kayı boyu Beyi Ertuğrul Gazi’nin babası kabul eden Osmanlılar döneminde, Halep yakınlarındaki Caber Kalesi’ nde yaptırılan türbeye taşınmıştır…
1. Türklerin Kısa Tarihi, Tufan Gündüz, 2022, İstanbul
2. Prof. Salim Koca’nın makalesi, Anadolu Selçukluları ve Beylikler Dönemi Uygarlığı I, 2006,Ankara