Çatışma bölgelerinde milyonlarca insan açlıkla boğuşuyor

A+
A-

Dünya Bankası, 2020’deki pandemiden bu yana ilk değerlendirmesinde diğer ülkeleri desteği artırmaya çağırıyor.

Dünya Bankası’na göre, savaş ve çatışmalardan etkilenen 39 ülkede aşırı yoksulluk artıyor ve bu durum bir milyardan fazla insanın aç kalmasına neden oluyor .

Washington merkezli kuruluş, çoğunluğu Afrika’da olmak üzere uluslar arası iç savaşlar ve çatışmaların ekonomik büyümeyi geriye çektiğini ve bir milyardan fazla insanın gelirini azalttığını, “aşırı yoksulluğun başka hiçbir yerde olmadığı kadar hızlı artmasına neden olduğunu” söyledi.

Rusya-Ukrayna ve İsrail-Gazze savaşlarının ötesinde çatışmaların genişliğinin altını çizen raporda, kırılgan ve çatışmalardan etkilenen durumda olduğu belirtilen 39 gelişmekte olan ekonominin istikrarsızlık ve zayıf kurumlarla boğuştuğu ve bunun “kalkınma için gereken güçlü, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi elde etme kabiliyetlerini engellediği” belirtildi.

Dünya Bankası, Covid-19 salgınının 2020’de başlamasından bu yana çatışma bölgelerine ilişkin ilk değerlendirmesinde, Batılı hükümetleri, çatışmaları sona erdirmek ve hayati kurumları yeniden inşa etmek için savaştan zarar görmüş ülkelere desteği artırmaya çağırdı.

Raporda, etkilenen ülkelerde kişi başına düşen milli gelir düzeyinin 2020’den bu yana yılda ortalama %1,8 oranında azaldığı, diğer gelişmekte olan ekonomilerde ise %2,9 oranında arttığı belirtildi.

İstikrarlı ekonomik büyümeyi teşvik etmek için yoksul ülkelere kredi veren Dünya Bankası, akut açlığın arttığını ve Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen kalkınma hedeflerinin artık “daha da ulaşılamaz” olduğunu söyledi.

Raporda şunlar söylendi: “Bu yıl, 421 milyon insan, çatışma veya istikrarsızlıktan etkilenen ekonomilerde günde 3 dolardan az bir gelirle mücadele ediyor – dünyanın geri kalanının toplamından daha fazla. Bu sayının 2030 yılına kadar 435 milyona veya dünyanın aşırı yoksullarının yaklaşık %60’ına çıkması bekleniyor.”

Dünya genelindeki savaş ve çatışmalarda ölenlerin sayısı, 2008’deki bankacılık krizinden önce sabitti. Kriz, birçok gelişmekte olan ülkeyi artan borç ödemelerini karşılamak için sosyal yardım ve eğitim programlarını kısmaya zorladı.

Raporda, 2000-2004 yılları arasında bu tür ölümlerin ortalama sayısının yaklaşık 50.000 olduğu, 2005-2008 yılları arasında ise daha da düşük olduğu, ancak daha sonra 2014 yılında 150.000’in üzerine çıktığı belirtildi. Pandemiden bu yana çatışmalarda ölenlerin sayısı ortalama 200.000 olurken, 2022 yılında 300.000’in üzerine çıkacağı belirtildi.

Dünya Bankası Grubu Başekonomisti Indermit Gill, “Son üç yıldır dünyanın dikkati Ukrayna ve Ortadoğu’daki çatışmalara odaklanmıştı ve bu odaklanma şimdi daha da yoğunlaştı” dedi.

“Ancak çatışma ve istikrarsızlıktan muzdarip insanların %70’inden fazlası Afrikalı. Tedavi edilmezse bu durumlar kronikleşiyor. Bugün çatışma veya istikrarsızlıkla karşı karşıya olan ülkelerin yarısı 15 yıldır veya daha uzun süredir bu koşullar altında. Bu ölçekte bir sefalet kaçınılmaz olarak bulaşıcıdır.”

Şu anda çatışma veya istikrarsızlıkla karşı karşıya olarak sınıflandırılan 39 ekonomiden 21’inde aktif çatışma yaşandığını söyledi.

Son yıllarda, aralarında İngiltere ve ABD’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerdeki yatırım programlarına bağış yapan birçok büyük kuruluş, fonlarını azalttı.

Bill Gates Vakfı da dahil olmak üzere bazı hayırsever kuruluşlar, hükümetlerin bıraktığı boşlukları doldurmak için fonlarını artıramayacaklarını söylediler; bu durum birçok ülkeyi kredi faiz ödemelerini yapabilmek için fon arayışına itiyor.

Rapora göre, aşırı yoksulluk oranı tüm gelişmekte olan dünya ülkelerinde ortalama %6’ya düştü. Ancak, çatışma veya istikrarsızlıkla karşı karşıya olan ekonomilerde oran neredeyse %40’tır.

Raporda, 39 ülkenin kişi başına düşen milli gelir oranının yılda 1.500 dolar (1.282 sterlin) olduğu ve “kişi başına düşen GSYİH’nin diğer gelişmekte olan ekonomilerde ortalama 6.900 dolara iki katından fazla artmasına rağmen, 2010’dan bu yana neredeyse hiç değişmediği” belirtildi.

Yerel milis ordusuna katılmak genç erkekler ve kadınlar için de cazip bir seçenek olabilir. Bu tür verilerin mevcut olduğu son yıl olan 2022’de, bu ekonomilerde 270 milyondan fazla insan çalışma çağındaydı, ancak yarısından azı istihdam ediliyordu.

Dünya Bankası Grubu Başekonomisti Yardımcısı M. Ayhan Köse, “Küresel toplumun bu ekonomilerin içinde bulunduğu sıkıntılara daha fazla dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

“Burada büyüme ve gelişmeyi hızlandırmak kolay olmayacak, ancak yapılabilir – ve daha önce de yapıldı. Hedefli politikalar ve daha güçlü uluslararası destekle, politika yapıcılar çatışmayı önleyebilir, yönetimi güçlendirebilir, büyümeyi hızlandırabilir ve iş yaratabilir.”

 

Önceki

Sonraki

Benzer Haberler

Yorumlar (0)

YORUM YAZ

Bir yanıt yazın

POPÜLER HABERLER